20.5.19

Μάθε που ψηφίζεις και πόσους σταυρούς βάζεις

Τετραπλή θα είναι η εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής 26 Μαΐου 2019, αφού θα περιλάβει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
για την ανάδειξη νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών,  εκπροσώπων ή συμβουλίων των κατά τόπους Κοινοτήτων. 
Το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει τη βασική ευθύνη διενέργειας της ψηφοφορίας, η εταιρεία που έχει αναλάβει την επεξεργασία και μετάδοση αποτελεσμάτων, οι δικαστικές αρχές που ορίζουν αντιπροσώπους και τους δήμους όλης της χώρας, όλοι ετοιμάζεται γι' αυτή τη σύνθετη διαδικασία, την οποία θα ακολουθήσει – ενδεχομένως – ο δεύτερος γύρος περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τη 2α Ιουνίου.
Τα ψηφοδέλτια φθάνουν στα δημαρχεία και θα προωθηθούν στα τμήματα όλης της επικράτειας. Η εκλογική διαδικασία όπως ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου εσωτερικών και τις δύο ημέρες (26 Μαίου και 2 Ιουνίου) ξεκινά στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα. Αν υπάρχουν πολίτες έξω από τα εκλογικά κέντρα και δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, αυτή παρατείνεται μέχρι να ολοκληρωθεί.
ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ!

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για το πού ψηφίζουν. Δεν ισχύει ότι ψηφίζουμε στο ίδιο εκλογικό τμήμα που πήγαμε και πριν 4 χρόνια  στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα η εκλογική διαδικασία θα έχει τέσσερις κάλπες. Οι πολίτες  μπορούν να πληροφορηθούν για το πού ψηφίζουν είτε στο ypes.gr (ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών: https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ ), είτε από το πρόγραμμα που θα αναρτηθεί αυτές τις ημέρες στα εκλογικά κέντρα και σε διάφορα κεντρικά σημεία του δήμου.

273 εκλογικα τμηματα στο δημο Καλαματας

Επειδή οι εκλογές είναι 4πλές θα χρειαστούν διπλάσιες αίθουσες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θ. Ηλιόπουλος γνωστοποίησε ότι «στο Δήμο Καλαμάτας θα λειτουργήσουν 273 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 260 είναι ουσιαστικά 130. Στο μεγαλύτερο μέρος τους σε διπλά εκλογικά τμήματα, κάποια θα ονομάζονται Α΄ και Β΄.  Στα Α΄ θα ψηφίζουμε για Περιφέρεια και Ευρωβουλή και στα Β΄ θα ψηφίζουμε για Δήμο και Κοινότητα. Σε καθένα από αυτά τα εκλογικά τμήματα θα υπάρχει ξεχωριστός δικαστικός αντιπρόσωπος, ενώ τα 13 μόνα εκλογικά τμήματα, όπου θα είναι και οι τέσσερις κάλπες, είναι αυτά που έχουμε κάτω των 300 εγγεγραμμένους».
Λόγω της πολυπλοκότητας της εκλογικής διαδικασίας και για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, ο δήμος έχει δεσμεύσει επιπλέον χώρους σε σχέση με το παρελθόν, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα. Πρόκειται για το 1ο Γυμνάσιο (στη Φαρών), το 7ο Γυμνάσιο (Πειραματικό) στην οδό Αγίων Αναργύρων και το κτηριακό συγκρότημα της Λακωνικής στην Καλαμάτα.



ΠΟΣΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ;

Σχετικά με τους σταυρούς προτίμησης, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν:

Στις ευρωεκλογές, θα υπάρχει σταυροδοσία μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Στις περιφερειακές εκλογές, σταυροδοσία στη Μεσσηνία μέχρι τέσσερις σταυρούς, καθώς εκλέγονται 14 σύμβουλοι από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι θα είναι: 13 από Κορινθία, 8 από Λακωνία, 8 από Αργολίδα και 8 από Αρκαδία.
Όσον αφορά το δήμο Καλαμάτας και την περιοχή της Καλαμάτας και τις Κοινότητες του πρώην Καποδιστριακού Δήμου, η σταυροδοσία είναι τρεις για τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας και ένας σταυρός για τις υπόλοιπες δημοτικές Ενότητες.
Όσοι ψηφίζουν στις δημοτικές ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών θα βάζουν έναν σταυρό για αυτές τις ενότητες, ανάλογα με το που ψηφίζει καθένας και έναν για όλους τους υπόλοιπους. Οι σύμβουλοι, οι οποίοι εκλέγονται, είναι 41: από την Καλαμάτα 37, ένας από τα Αρφαρά, ένας από τον Άρι, δύο από τη Θουρία.
Για τις Κοινότητες όπου έχουν μέχρι 300 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, η σταυροδοσία είναι ένας σταυρός. Από 300 άτομα και πάνω, βάζουμε μέχρι δύο. Στις κοινότητες όπου οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν τους 300, εκλέγεται ένας σύμβουλος, είναι τα λεγόμενα μονομελή.

Όλα τα υπόλοιπα συμβούλια των χωριών του δήμου Καλαμάτας είναι τριμελή, με εξαίρεση τη Βέργα που είναι πενταμελές και την Καλαμάτα που είναι δεκαπενταμελές».
Προσοχή χρειάζεται σε όσους ψηφοφόρους:  

προσέρχονται να ψηφίσουν και έχουν την ένδειξη Δ στον εκλογικό κατάλογο, που σημαίνει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Θα πρέπει να ψηφίσουν με υπεύθυνη δήλωση και μόνο σε αυτό το εκλογικό τμήμα, το οποίο θα επιλέξουν για να ψηφίσουν, γιατί υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
 Όσοι έχουν την ένδειξη Ε, (οι ετεροδημότες), μπορούν να ψηφίσουν για Περιφέρεια, για Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας εκεί όπου είναι εγγεγραμμένοι, δηλαδή εκεί όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Επειδή έχουν την ένδειξη Ε, που σημαίνει ετεροδημότης, δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Θα πρέπει να μεταβούν στο τμήμα των ετεροδημοτών, όπου ήταν εγγεγραμμένοι την προηγούμενη φορά. Έπρεπε να είχαν φροντίσει να κάνουν διαγραφή από τον κατάλογο των ετεροδημοτών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου