25.10.09

Ξεπερνούν το1.000.000 οι οφειλέτες - Αλλαγές στη «μαύρη λίστα» των τραπεζών !!!


Τη διαγραφή από τη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία όσων εξοφλούν τις οφειλές τους σε ακάλυπτες επιταγές και άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες, θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων του Σαββατοκύριακου, υπολογίζεται ότι στον Τειρεσία βρίσκονται εγγεγραμμένοι περισσότεροι απο 400.000 Έλληνες, ενώ το σύνολο των εγγραφών (δηλαδή του αριθμού των οφειλών) ξεπερνά το 1.000.000.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

- Αύξηση του χρόνου αναγγελίας στο σύστημα του Τειρεσία για ακάλυπτη επιταγή ή απλήρωτη συναλλαγματική από 8 σε 30 εργάσιμες ημέρες.
- Περιορισμός του χρόνου στέρησης της χορήγησης μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες από 3 χρόνια που είναι σήμερα σε 2 χρόνια για όσους έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και δεν βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» για άλλο λόγο.
- Μείωση του χρόνου παραμονής στον Τειρεσία στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα ισχύει σχετικά με τα νέα όρια και τον χρόνο παραμονής θα ληφθούν έπειτα από τις προτάσεις που θα υποβάλουν τόσο οι εκπρόσωποι της αγοράς όσο οι εκπρόσωποι των τραπεζών.
- Αλλαγή των όρων για την αναγραφή στον Τειρεσία. Θα τεθεί όριο συνολικών οφειλών κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται εγγραφές στη μαύρη λίστα, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, σε αντίθεση με σήμερα που μπορείς να εγγραφείς και για μία μόνο οφειλή μικρού ύψους.
Επίσης, στο υπουργείο επεξεργάζονται νέα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες με στόχο την προστασία της αγοράς. Ακόμη, αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς μεταχρονολογημένων επιταγών, που δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο το οποίο ενδεχομένως να είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με διεύρυνση της χρηματοδότησης που προσφέρει και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως οι αγροτικές.
Επίσης, θα προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών για διάστημα 5 έως 7 έτη επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Η ρύθμιση θα αφορά στο προσωρινό πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου