28.10.09

Στο Εκλογοδικείο κατατέθηκαν νέες ενστάσεις για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 – Οι ενστάσεις αναλυτικά !!!


Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) κατατέθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Ειδικότερα, ορισμένες από τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί επιδιώκουν την ανακατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα αντισυνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 περί β΄ κατανομής, κ.λπ., και αντισυνταγματικότητα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

¨Ένσταση για ανακατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων κατέθεσε ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, που είναι α΄ αναπληρωματικός βουλευτής της ΝΔ στο Νομό Μαγνησίας και στρέφεται κατά της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Ζήση, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε εσφαλμένη κατανομή εδρών και η ΝΔ πρέπει να πάρει ακόμη μια έδρα στο Νομό Μαγνησίας και να την χάσει το ΠΑΣΟΚ.
Εσφαλμένη κατανομή εδρών αφορά και η ένσταση του α΄ αναπληρωματικού βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Β. Αντωνόπουλου κατά του βουλευτή της ΝΔ του ίδιου Νομού Κ. Καραγκούνη, όπως και η ένσταση του Ι. Τζαμτζή (α΄ αναπληρωματικού βουλευτή ΝΔ Νομού Πέλλας) που στρέφεται κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ του ίδιου Νομού Β. Γιουματζίδη. Στις ενστάσεις τους οι Αντωνόπουλος και Τζαμτζής υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει μια έδρα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας η οποία θα αφαιρεθεί από τη ΝΔ και πρέπει να πρέπει να πάρει μια έδρα η ΝΔ στο Νομό Πέλλας, που θα αφαιρεθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο της ανακατανομής των εδρών υπάγονται και δύο ενστάσεις ψηφοφόρων που στρέφονται κατά των βουλευτών Π. Ζούνη (ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών) και Ουρ. Παπαδάκη -Παπανδρέου (ΛΑΟΣ Ευβοίας). Επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα του ΠΔ 96/2007 σχετικά με την γ΄ κατανομή των εδρών και υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί μια έδρα του ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας και να την καταλάβει ο Δ. Κωνσταντάρας (ΛΑΟΣ) και να χάσει μία έδρα ο ΛΑΟΣ στο Νομό Εύβοιας και να την πάρει ο Γ. Παπαγεωργίου του ΠΑΣΟΚ. Όμοια ένσταση υπέβαλε και η α΄ αναπληρωματική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Φιλίνη κατά της Π. Ζούνη (ΠΑΣΟΚ) για την έδρα της Α΄ Αθηνών.
Ακόμη, ο α΄ αναπληρωματικός βουλευτής του ΛΑΟΣ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Δ. Αιδίνης στρέφεται κατά του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλου, ζητώντας να κερδίσει ο ΛΑΟΣ από μια έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα και να χάσει μία στην Μαγνησία.
Στην λογική της ανακατανομής στηρίζεται και η ένσταση της β΄ αναπληρωματικής ΝΔ Νομού Μαγνησίας Ζ. Μακρή που στρέφεται κατά του βουλευτή του ΛΑΟΣ του ίδιου Νομού Π. Μαρκάκη και ζητάει μία έδρα στο ΛΑΟΣ από την ΝΔ. Με δεύτερη ένσταση της η Ζ. Μακρή στρέφεται κατά του α΄ αναπληρωματικού βουλευτή της ΝΔ Γ. Σούρλα, υποστηρίζοντας την ακυρότητα ψήφων.
Παράλληλα, η β΄ αναπληρωματική βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Αχαΐας Δ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα στρέφεται κατά του βουλευτή του ΛΑΟΣ της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Αλ. Χρυσανθακόπουλου, ζητώντας μέσω ανακατανομής εδρών, από την Α΄ Θεσσαλονίκης να πάρει μια έδρα το ΠΑΣΟΚ με την α΄ αναπληρωματική στο Νομό Αχαΐας Μ. Κυριακοπούλου από την οποία την διεκδικεί με άλλη ένσταση η Δ. Γεωργακοπούλου.
Ακόμη, το ΛΑΟΣ διεκδικεί μια επιπλέον έδρα με τον υποψήφιο Επικρατείας Κ. Σκανδαλάκη, ο οποίος επιχειρεί αύξηση των ψήφων του ΛΑΟΣ στην Β΄ Πειραιά και Αττική.
Επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός των ενστάσεων μεταξύ βουλευτών του ίδιου κόμματος. Συγκεκριμένα, στρέφονται:
-Λ. Τσαβδαρίδης, α΄ αναπληρωματικός ΝΔ Νομού Ημαθίας κατά του Μ. Χαλκίδη βουλευτή ΝΔ Νομού Ημαθίας,
-Γ. Παπαγεωργίου, α΄ αναπληρωματικός ΝΔ Νομού Άρτας κατά του Χ. Παπασιώζου βουλευτή ΝΔ Νομού Άρτας,
Λ. Μίχος, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών κατά Χ. Πρωτόπαππα βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών,
-Σ. Τζουμάκας, β΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών κατά Λ. Μίχου α΄ αναπληρωματικού ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών,
-Γ. Κανελλόπουλος, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσηνίας, κατά Οδ. Βουδούρη βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Μαγνησίας,
-Γ. Καπίρης, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, κατά Γ. Παπαμανώλη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων,
-Ελ. Γράψα, α΄ αναπληρωματική ΠΑΣΟΚ Αττικής, κατά Π. Ασπραδάκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αττικής,
-Η. Τσιτλακίδης, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Νομού Πιερίας, κατά Μ. Μίχου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Πιερίας,
-Ολ. Μυλωνά - Μούσιου, β΄ αναπληρωματική ΠΑΣΟΚ Νομού Φλώρινας, κατά του Θ. Σουμπάση, α΄ αναπληρωματικού ΠΑΣΟΚ Νομού Φλώρινας,
-Κ. Τεκτονίδου, γ΄ αναπληρωματική ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης κατά Ν. Γιαννόπουλου, β΄ αναπληρωματικού ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης,
-Εκλογέας κατά Ν. Αναστασίου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αττικής,
-Θ. Ματανά, β΄ αναπληρωματική ΛΑΟΣ, Β΄ Θεσσαλονίκης, κατά Κ. Αθανασούδη, α΄ αναπληρωματικού ΛΑΟΣ Β΄ Θεσσαλονίκης.
Τέλος, ενστάσεις έχουν υποβάλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο δικηγόρος Πρ. Μιχαηλίδης ο οποίος στρέφεται κατά του ΠΔ διάλυσης της Βουλής και κατά του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή, καθώς και ο εκπρόσωπος της «Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας: Άμεση Δημοκρατία».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου