25.10.09

Αχίλλειος πτέρνα οι απαλλοτριώσεις για την Ολυμπία Οδό !!!


Ακόμα πιο πίσω από ότι φαίνεται πάει χρονικά η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού Πύργου Τσακώνα μετά την νέα αίτηση των δικηγόρων για αναβολή της εκδίκασης από το δικαστήριο των υποθέσεων που αφορούν τις απαλλοτριώσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Μία εξέλιξη που σημειώθηκε μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματολογικών Αλλαγών κ Τίνας Μπιρμπίλη για νέα χάραξη στο τμήμα από τον Καϊάφα έως και την Τσακώνα, γεγονός που αλλάζει όλα τα δεδομένα που υπήρχαν έως σήμερα. Σε συνδυασμό με τις παραλείψεις και τα λάθη που είχαν διαπιστωθεί οδηγούν αναπόφευκτα σε νέα καθυστέρηση την υλοποίηση του έργου αυτού.
Το συνολικό μήκος του τμήματος αυτού της Ολυμπίας Οδού (Πύργος Τσακώνα), είναι 76,2 χλμ. και θα πρέπει να έχει έως το 2014, κάτι που όμως θεωρείτε απίθανο να συμβεί,

μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κοινοποίηση της πρόθεσης του υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς επίσης και οι συνεχείς αναβολές της εκδίκασης των υποθέσεων απαλλοτρίωσης από το Δικαστήριο του Πύργου.
Στόχος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.», που έχει αναλάβει τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Όμως το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν καθαρογραφεί και υπογραφεί η απόφαση καθορισμού τιμής μονάδος για τις ιδιωτικές εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν και αν δεν έχει καταβληθεί το ποσό των αποζημιώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Διαδικασία που στην ευνοϊκότερη εξέλιξή της θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010. Κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο-ως το 2012-θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι Πάτρα Πύργος και ως το 2014 αυτό Πύργος Τσακώνα. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, αφού πέρα από το ζήτημα αυτό διαπιστώνονται την ίδια στιγμή, σοβαρά λάθη στο 90% των ιδιοκτησιών που απαλλοτριώνονται, με αποτέλεσμα μέχρι να επιδιορθωθούν να χάνεται επίσης πολύτιμος χρόνος.
Από την πλευρά των δικηγόρων επισημαίνεται ότι τις αναβολές τις ζητούν για να προστατέψουν τα συμφέροντα των πελατών τους. Σε πολλές περιπτώσεις, υποστηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος ότι οι μελέτες του έργου δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στην περιοχή της Ζαχάρως που γαλλική εταιρία έχει αναλάβει τη μελέτη κατασκευής του δρόμου ακόμα δεν έχει τελειώσει με την καταγραφή των υψομετρικών της περιοχής για να καθορίσει το ύψος του δρόμου και επομένως δεν είναι σε θέσει να καθοριστούν αποζημιώσεις αφού ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο πώς θα κατασκευαστεί το έργο.
Η χρονική καθυστέρηση της υλοποίησης των άλλων τμημάτων της Ολυμπίας Οδού από Πάτρα Πύργο θα είναι πολύ μικρότερη αφού εκεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχει ολοκληρωθεί και δεν παρατηρούνται τα ιδιαίτερα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν για το τμήμα από τον Πύργο έως και Τσακώνα.
εφημ. ΠΑΤΡΙΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου