3.11.09

Στις 13 Νοεμβρίου ανοίγει η αυλαία του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης !!!


Με σύνθημα το ερώτημα "Why Cinema Now", το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σηκώνει την αυλαία του στις 13 Νοεμβρίου.
Με ένα ερώτημα "αμφισβήτησης και στοχασμού, με σεβασμό στην ιστορία αλλά και τόλμη προς το μέλλον, έτσι εμείς γιορτάζουμε τα πενηντάχρονα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης", είπε σήμερα η διευθύντριά του, Δέσποινα Μουζάκη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.
Στην τιμητική εκδήλωση των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, θα προβληθεί "Το ποτάμι", του Νίκου Κούνδουρου, η πρώτη ταινία που βραβεύτηκε, στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου...

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει φέτος μία διεθνή πρεμιέρα, οκτώ ευρωπαϊκές και δύο παγκόσμιες. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό τμήμα δύο ελληνικές: οι "Μικρές εξεγέρσεις" του Κυριάκου Κατζουράκη και "Χορεύοντας στον πάγο" του Σταύρου Ιωάννου.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Το Φεστιβάλ φέτος, έχει ετοιμάσει αφιερώματα και έχει προσκαλέσει προσωπικότητες του κινηματογράφου και της τέχνης, όπως ο Γερμανός πρωτοπόρος σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζοκ, ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς, από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους δημιουργούς, ο παραγωγός Τζέρεμι Τόμας (Όσκαρ για τον "Τελευταίο Αυτοκράτορα"). Επίσης, αναμένονται ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, Αλεξάντερ Ντεπλά, ο οποίος θα παραδώσει "μάστερ κλας", όπως και ο σεναριογράφος Τόνι Γκρισόνι και η καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης Μαρίνα Γκρίζνιτς, ενώ ο πρόεδρος της "20th Century Fox" Τζιμ Γιαννόπουλος θα επισκεφθεί και πάλι το Φεστιβάλ και θα παραδώσει "μάστερ κλας" στο πλαίσιο του προγράμματος Great Ideas, του Ιδρύματος Νιάρχου.
Ακόμα, στη Θεσσαλονίκη αναμένονται η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Τζέιν Μπίρκιν, η Ουάρις Ντιρ, συγγραφέας της αυτοβιογραφίας "Το λουλούδι της ερήμου", αλλά και η ηθοποιός και μοντέλο Λίγια Κεμπέντε, η οποία πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, ο Σιντ Γκάνις, παραγωγός και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, καθώς και η Γαλλίδα ηθοποιός Αν Κονσινί, πρωταγωνίστρια της τελευταίας ταινίας του Αλέν Ρενέ "Αγριόχορτα" - ταινία λήξης του Φεστιβάλ.
Στο 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν 8 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους της φετινής εγχώριας παραγωγής και 8 φοιτητικές, του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου