24.1.10

Ηρωίνη νοθευμένη με άνθρακα σπέρνει τον θάνατο στους Ευρωπαίους χρήστες


Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξ αιτίας της μόλυνσής τους από άνθρακα από τη χρήση νοθευμένης ηρωίνης, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές χθες Σάββατο• ειδικός συμβούλευσε τους χρήστες ναρκωτικών να σταματήσουν να παίρνουν ηρωίνη αμέσως.Οι αρχές πιστεύουν πως μια μεγάλη παρτίδα ηρωίνης που έχει μολυνθεί με άνθρακα --ένα αρκετά διαδεδομένο βακτήριο οι σπόροι του οποίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικό όπλο--, κυκλοφορεί στην Ευρώπη. "Θα καλούσα όλους τους χρήστες ναρκωτικών να σταματήσουν τη χρήση ηρωίνης αμέσως και να έλθουν σε επαφή με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας για να τους στηρίξουν", τόνισε ο Κόλιν Ράμσεϊ, επιδημιολόγος στη Σκοτία, σε ανακοίνωσή του.
Συνολικά 15 χρήστες ηρωίνης..
στη Σκοτία βρέθηκε ότι είχαν μολυνθεί από άνθρακα από τον Δεκέμβριο. Οι επτά εξέπνευσαν. Το όγδοο θύμα ήταν ένας άνδρας 42 ετών στη Γερμανία ο οποίος απεβίωσε εξ αιτίας μόλυνσης από άνθρακα μετά από χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές."Υπάρχει πλέον η υποψία ότι ηρωίνη που περιέχει μολυσματικούς σπόρους άνθρακα (και πιθανώς και άλλες ψυχοενεργές ουσίες που μπορούν να εισαχθούν στον οργανισμό με ένεση) κυκλοφορούν στην Ευρώπη", ανέφερε ανακοινωθέν από το υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο.
Περιστατικά μόλυνσης από άνθρακα αναφέρονται συχνότερα σε άγρια και οικόσιτα ζώα στην Ασία, στην Αφρική και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Σπανιότερα μολύνονται άνθρωποι, αλλά η επαφή με μολυσμένο δέρμα ή τρίχωμα μπορεί να προκαλέσει δερματικές παθήσεις. Εάν ο βάκιλος εισαχθεί σε ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ αργά για επιτυχή αντιμετώπιση με αντιβιοτικά.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (ECDC) της ΕΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα μόλυνσης από άνθρακα.
"Η εμφάνιση 15 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, περιλαμβανομένων 8 θανάτων σε μια περίοδο 5 εβδομάδων, είναι ασυνήθης και απροσδόκητη", ανέφερε.
"Συνυπολογιζομένης και της πολυπλοκότητας της αλυσίδας διεθνούς διανομής ηρωίνης, και την συμπύκνωση στο χρόνο κατά τον οποίο εμφανίστηκαν τα κρούσματα στη Σκοτία και στη Γερμανία, η έκθεση σε μια μολυσμένη παρτίδα ηρωίνης που έχει διανεμηθεί σε πολλές χώρες μέλη της ΕΕ είναι πιθανή". "Considering the complex international distribution chain of
Η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών στην Αγγλία Λίαμ Ντόναλντσον εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους γιατρούς και τις μονάδες εντατικής θεραπείας εφιστώντας την προσοχή τους για τον εντοπισμό κρουσμάτων μόλυνσης από άνθρακα.
Σύμφωνα με το ECDC, οι μέχρι στιγμής έρευνας απέβησαν σε "ισχυρές" ενδείξεις ότι όλα τα κρούσματα οφείλονται σε κοινή πηγή. Όμως το Κέντρο εκτίμησε ότι είναι μάλλον απίθανο η μόλυνση να έγινε εκ προθέσεως. "Μια μόλυνση από ατύχημα φαίνεται ως η πιο πιθανή εξήγηση για αυτά τα συμβάντα", ανέφερε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου