29.1.10

Καταδικάστηκε αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου γιατί ζητούσε …λαδάκι από φοιτήτριες για να τις περάσει

Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, επειδή χρηματίστηκε από φοιτήτριες προκειμένου να περάσουν το μάθημά του.
Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή σε ηλεκτρολόγο- μηχανικό που -κατά το κατηγορητήριο- λειτουργούσε ως «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του καθηγητή και των φοιτητριών, παραλαμβάνοντας τα χρήματα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το Σεπτέμβριο του 2003 ο τότε αναπληρωτής καθηγητής, ζήτησε και έλαβε από τις δύο φοιτήτριες "φακελάκι" 250 ευρώ, από κάθε μία, προκειμένου να τις περάσει στο μάθημα των Μαθηματικών κατά την επόμενη εξεταστική περίοδο του Οκτωβρίου...

Όπως κατέθεσε η μία εξ αυτών, ο καθηγητής την παρέπεμψε στον συγκατηγορούμενό του με το πρόσχημα της παρακολούθησης ιδιαίτερων μαθημάτων. Μάλιστα, η φοιτήτρια υποστήριξε ότι υπήρχε συγκεκριμένη «ταρίφα». «Το 5 κυμαίνονταν από 200 έως 250 ευρώ και το 10 στα 400 ευρώ».
Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός υποστήριξε ότι είναι αθώος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπεσε θύμα σκευωρίας από ενδοπανεπιστημιακούς κύκλους.
Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον καθηγητή, ο οποίος εκπροσωπούνταν από πληρεξούσιο δικηγόρο, για παθητική δωροδοκία, ενώ ο μηχανικός κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη.
Οι ποινές τους είναι μειωμένες κατά 6 μήνες, για τον καθένα σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο, το οποίο είχε απαλλάξει τις δύο παραπάνω φοιτήτριες από την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου