26.1.10

ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΡΕΣΕ ΧΘΕΣ: Οι Μεσσήνιοι τον …ύπνο του δικαίου και οι Ηλείοι ζητούν «Δήμο Επικούρειου Απόλλωνα »


Από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιφείρας που θα συνεδριάσει την Τρίτη θα εξαρτηθεί κατά πολύ η συνέχιση της κοινής προσπάθειας με του Δήμους Ανδρίτσαινας και Φιγαλείας για την δημιουργία ενός δήμου με το όνομα «Επικούρειος Απόλλωνας».
Αυτό διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης των τριών θεσμικών οργάνων δημοκρατικής λειτουργίας που έγινε στο Δημαρχείο της Φιγαλείας.
Γεγονός πάντως είναι ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης από τους επικεφαλής της πλειοψηφίας του συγκεκριμένου δήμου και της αντιπολίτευσης εκφράστηκε με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο ότι συναινούν στο να αποτελέσουν ένα ενιαίο διοικητικό κομμάτι του νέου χάρτη αυτοδιοίκησης της Ηλείας...
Εκείνο που προβλημάτισε είναι η διαφοροποίηση στελεχών της δημοτικής αρχής που δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιθυμούν την συνένωση με άλλους δήμους.
Αυτό όμως σε τίποτα δεν αναιρεί την πρόθεση η πρόταση για την δημιουργία ενιαίου δήμου με ή χωρίς την Αλιφείρα να φθάσει μέχρι το Υπουργείο με την κατάθεση πλήρη φακέλου...
Μάλιστα θα γίνει άνοιγμα για συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια και προς τον Δήμο Ηραίας όπου όπως ειπώθηκε στην χθεσινή συζήτηση έχει δηλώσει την επιθυμία να συμμετάσχει και αυτή στο συγκριμένο σχήμα. Ο Δήμαρχος Αλιφείρα παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε ότι αν και δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό του Συμβούλιο γιατί η όποια απόφαση και να παρθεί δεν έχει καμία ισχύ απλώς ένα χαρτί ισχυροποίησης του αιτήματος που θέτουν θα είναι.
Τόνισε όμως ότι συμφωνούν στο να προχωρήσει η διαδικασία για την κατάθεση πρότασης ενοποίησης των τριών δήμων.
Με την άποψη αυτή τάχθηκε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημ. Συμβουλίου κ Χαράλαμπος Δέλγας που έθεσε και το ζήτημα η έδρα του νέου Δήμου να είναι η Ανδρίτσαινα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Φιγαλείας Γιάννη Πιπιλή.
Οι αντιδήμαρχοι Αλιφείρας Ιωάννα Αλεξοπούλου δήλωσε πως δεν είναι έτοιμη να αποφασίσει για το αν θα πρέπει να συνενωθούν ή όχι με τους άλλους δύο δήμους και ο συνάδελφός της κ Δημητρακόπουλος επεσήμανε πως μπορεί για την Καλιθέα από την οποία κατάγεται να είναι καλύτερα να συνενωθεί με άλλο δήμο. Τόνισε όμως ότι το πρώτο λόγο θα έχουν οι κάτοικοι που θα κληθούν να αποφασίσουν για το θέμα αυτό.
Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας κ Τσίτουρας τόνισε πως ενώ προσήλθαν για να εγκρίνουν ένα κοινό κείμενο για την συνένωση διαπιστώνεται πως ο Δήμος Αλιφείρας δεν έχει ακόμα αποφασίσει.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Φιγαλείας κ Φάμελος τόνισε πως το πρόβλημα με τον Δήμο Αλιφείρας παραμένει και ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θα γίνει, άποψη με την οποία τάχτηκε και ο αντιδήμαρχος κ Καράπαπας.
Επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιγαλείας κ Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του να αποτελέσουν οι συγκεκριμένοι δήμοι ένα ορεινό.
Ο πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ Βάγιας μιλώντας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνένωσης και στο ότι οι βουλευτές θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα συρώμενοι πίσω από την θέληση των τοπικών κοινωνιών.
Ο Δήμαρχος Φιγαλείας κ Ιωάννης Πιπιλής στην τοποθέτησή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να προχωρήσει και οι τρεις δήμοι να συνενωθούν.
Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας κ Τρύφωνας Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν επιτακτική ανάγκη την ένωση των τριών σε ένα δήμο. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει επιθυμία και από τον Δήμο Ηραίας να συμμετάσχει σε αυτό το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα καθώς και ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου