1.2.10

Καλαμάτα - Επίτιμος Δημότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βαρθολομαίος,χθές βράδυ στο Δημαρχείο Καλαμάτας ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη, των αρχών της πόλεως και του νομού, ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κατά την τελετή αναγόρευσης, μεταξύ των άλλων σημείωσε, ‘’σας ευγνωμονούμε για όλες τις προσπάθειές σας, για την ενίσχυση της θέσης και της φλόγας του πατριαρχείου μας. Για την προστασία της εκκλησίας μας, για την προστασία και διατήρηση των μνημείων μας και των πατρογονικών εστιών του γένους στην Μικρά Ασία και την προστασία των Ρωμιών της Πόλης’’, προσθέτοντας, ‘’στον αγώνα σας συμπαραστάτης είναι ο λαός του Θεού και σύσσωμο το γένος’’..
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αποδεχόμενος, όπως είπε, με ευχαρίστηση την τιμή, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι, αν και είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Μεσσηνία ‘’σας διαβεβαιούμε ότι και την ιστορία της γνωρίζομεν και την σύγχρονη πραγματικότητα δεν αγνοούμε’’ και πρόσθεσε ‘’από σήμερον οι σχέσεις μας με την Καλαμάτα λαμβάνουν οικειότερο και θερμότερο χαρακτήρα’’, ενώ απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης τους προέτρεψε να πράττουν τα πάντα για την πρόοδο της Καλαμάτας για την ευημερία των ‘’συνδημοτών μας’’ και προπάντων για το καλό των νέων που όπως ανέφερε είναι το καμάρι μας σήμερα και η ελπίδα για το αύριο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών του είπε ‘’από σήμερα είμαστε συμπολίτες’’, αφού και ο κ. Ιερώνυμος είναι από παρελθόντος έτους Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας.
Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήγε στο διοικητήριο Καλαμάτας όπου πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο.
Ο νομάρχης Μεσσηνίας υποδεχόμενος τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ‘’είναι ιδιαίτερη η τιμή για το Μεσσηνιακό λαό, η παρουσία εδώ του Πατριάρχη του Γένους, του πνευματικού ηγέτη του ελληνισμού, του άγρυπνου μαχητή του Χριστού και της Ορθοδοξίας, του σεπτού σταυροφόρου της αγάπης, της αλήθειας, της αρετής και της διακονίας’’. Και συμπλήρωσε ‘’Ο λόγος σας, χάριτι ηρτημένος ευωδιάζει πνεύματος Αγίου. Οι παρεμβάσεις σας, η δράση σας σε θέματα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, προώθησης της διεθνούς συνεργασίας, σε ζητήματα περιβάλλοντος και οικολογίας, σας καθιστούν ηγέτη διεθνούς ακτινοβολίας και παγκοσμίου αναγνώρισης. Και ομολογούμε δια στόματος του Γρηγορίου του Θεολόγου ότι, ούτος είναι ο Πατριάρχης ημών «Υψηλός μεν τοις έργοις, ταπεινός δε τω φρονήματι και την μεν αρετήν απρόσιτος, την ευτυχίαν δε και λίαν ευπρόσιτος»…Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο πιστός και φιλόπονος λαός της Μεσσηνίας μας, μαζί με τα ειρηνικά του έργα, παρακολουθεί και στηρίζει το πνευματικό, ηθικό αλλά και εθνικό αγώνα του Πατριαρχείου για την επιβίωσή του’’.
Ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον νομάρχη κι αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές αλλά και ιστορικές προσωπικότητες που έχει αναδείξει η Μεσσηνία.
Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος θα μιλήσει σε συμπόσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και θα ανακηρυχτεί Επίτιμος Καθηγητής στο ΤΕΙ Καλαμάτας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου