4.2.10

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ – Η διαφθορά στο δημόσιο δεν έχει τέλος – Τελωνειακοί έβαζαν τους δασμούς στην ….τσέπη

Μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση απώλειας δασμών αποκάλυψε και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ύστερα από έρευνα ενός έτους διαπιστώθηκε ότι δέκα τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν συστήσει ομάδα η οποία με ιδιαίτερα τεχνάσματα, όπως π.χ. η μη τήρηση βιβλίων ή η τήρηση αντικανονικών βιβλίων, επέτρεπε έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων τη διέλευση χιλιάδων φορτηγών προς την Αλβανία από την ελληνοαλβανική μεθόριο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για συμμετοχή στην υπόθεση παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη πέντε υπάλληλοι του Τελωνείου Κακαβιάς, τέσσερις υπάλληλοι του Τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ένας υπάλληλος του κεντρικού τελωνείου Ιωαννίνων...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι εμπλεκόμενοι τελωνειακοί από το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου 2008 έως 13 Ιανουαρίου 2010 είχαν επιτρέψει την παράνομη διέλευση 11.814 φορτηγών στο Τελωνείο Μέρτζανης, ενώ στην τετραετία Ιανουάριος 2006 έως 2010 είχαν επιτρέψει παράνομη διέλευση από το Τελωνείο Κακαβιάς σε 4.780 φορτηγά.
Εκτιμάται ότι οι απώλειες δασμών από την παράνομη διέλευση των οχημάτων είναι τεράστιες και η έρευνα έχει επεκταθεί και σε προηγούμενα χρόνια.
Το ύψος του ανταλλάγματος που έπαιρναν οι τελωνειακοί για να επιτρέψουν την παράνομη διέλευση ήταν κυμαινόμενο ανάλογα με το είδος και την αξία των εμπορευμάτων που μετέφεραν τα φορτηγά. Κατά τα στοιχεία της έρευνας, τα χρήματα που εισέπρατταν τα κατέθεταν σε κοινό ταμείο για να τα μοιράζονται ανάλογα.
Οι τελωνειακοί κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' εξακολούθηση, για κατάχρηση εξουσίας κατ' εξακολούθηση και από κοινού και για απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση και με ιδιαίτερα τεχνάσματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου