4.2.10

Νάντια Γιαννακοπούλου -ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας»

Τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες παράνομων ελληνοποιήσεων πατάτας με μεγάλο αριθμό εμπλεκόμενων προσώπων. Παρά τα, πλείστα μεν αναποτελεσματικά δε, πακέτα μέτρων που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του παραπάνω φαινομένου αλλά και της ακρίβειας, η τιμή για τον καταναλωτή αυξανόταν συνεχώς και το παραεμπόριο οργίαζε.
Ο ερχομός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση γέννησε ελπίδες για τη λειτουργία μιας ελεύθερης και δίκαιης αγοράς με αυστηρό έλεγχο για τις επιχειρήσεις εμπορίας, τη λειτουργία και ενίσχυση ενιαίου ελεγκτικού φορέα και του ελεγκτικού μηχανισμού συνολικά, την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ποινικοποίηση όσων παρανομούν με στόχο τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, την αυστηροποίηση των κυρώσεων για παράνομες ελληνοποιήσεις αγαθών ... τη διασταύρωση στοιχείων από τρίτες χώρες, τη ρύθμιση για τη συσκευασία εισαγόμενων προϊόντων, την καθιέρωση υποχρεωτικής αναγραφής χώρας και χρόνου παραγωγής και εισαγωγής κ.α. Για παράδειγμα, την περσινή χρονιά η αγορά και τα supermarket είχαν κατακλυστεί από Αιγυπτιακές πατάτες εισαγωγής, ραντισμένες με επικίνδυνα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα απαγορευμένα στις Ευρωπαϊκές χώρες (LIDANE), λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Επίσης, την προπέρσινη χρονιά είχε ανακαλυφθεί κύκλωμα από εισαγωγείς, παραγωγούς και χονδρεμπόρους, οι οποίοι συνεργάζονταν ώστε να «βαπτίσουν» ελληνικούς (κυρίως Τριπόλεως) περισσότερους από 20.000 τόνους πατάτας από τη Γαλλία και την Αίγυπτο- πρακτική την οποία ακολουθούσαν επί τουλάχιστον επτά χρόνια με σκοπό την κερδοσκοπία. Μία από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις της ίδιας χρονιάς αφορούσε την εισαγωγή από την Πολωνία 65 τόνων πατάτας Γαλλίας που αγοράστηκαν αντί ενός μόλις λεπτού το κιλό, για να πωληθούν στην Ελλάδα από 32 ως 35 λεπτά.
Επειδή, υπάρχουν περιστατικά αισχροκέρδειας όπου το ποσοστό κέρδους φθάνει ακόμη και το 120%,
επειδή, τα περιστατικά είναι πραγματικά αμέτρητα
επειδή, η αισχροκέρδεια αποφέρει οικονομικά οφέλη σε απατεώνες που κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτών που παρά τη σκληρή τους εργασία, πολλές φορές, μετά βίας βγάζουν τα προς το ζην και
επειδή, η κυκλοφορία στην αγορά αυτών των προϊόντων δύναται να απειλήσει την υγεία των καταναλωτών
Ερωτάται η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1. Τι σκοπεύει να πράξει, προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα τη φετινή χρονιά;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου