3.2.10

Φώτης Χατζημιχάλης – Η Πελοπόννησος είναι «εγκαταλελειμμένη περιφέρεια »

Στα θέματα της περιφέρειας με τα οποία προτίθεται να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Φώτης Χατζημιχάλης, σημειώνοντας ότι παρέλαβε «διαλυτική κατάσταση», με καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ μίλησε και για εύλογα παράπονα πολιτών, καθώς «η περιφέρεια στο σύνολό της προχωρούσε χωρίς σχεδιασμό».
Ο κ. Χατζημιχάλης έκανε λόγω για «εγκαταλελειμμένη περιφέρεια» και ζήτησε την στήριξη όλων των φορέων και των πολιτών της περιφέρειας.
«Δεν ήρθα για δημόσιες σχέσεις, αλλά για να αντιμετωπίσω προβλήματα και να παράξω έργο και με βάση αυτό θα με κρίνετε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι στόχοι του είναι, να αντιμετωπισθεί άμεσα η αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και να δρομολογηθεί η αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας, καθώς «υπήρχε υστέρηση στη χρηματοδότηση έργων από την προηγούμενη κυβέρνηση». Προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι έγινε προσπάθεια με την υπουργό Οικονομίας, κα Κατσέλη, κι επιτεύχθηκε να υπάρξουν επιπλέον πόροι, με αποτέλεσμα το Γ' ΚΠΣ να κλείσει με υπέρβαση 105% απορροφητικότητα....
Για τον αναπτυξιακό νόμο ο κ. Χατζημιχάλης σημείωσε ότι «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση» αναφέροντας ότι έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια 700 αιτήσεις για ένταξη κι ως την άφιξή του είχαν συζητηθεί μόνον 200. «Γι αυτό επιταχύνουμε τις διαδικασίες ένταξης των επενδύσεων και συζητούμε προτάσεις με τα υπουργεία για την κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού νόμου και την απλοποίηση ένταξης των επενδυτικών προτάσεων», πρόσθεσε.
Για το θέμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ο περιφερειάρχης είπε ότι είναι τομέας στον οποίο επίσης υπάρχει καθυστέρηση και ότι «η κατάσταση είναι προσβλητική για τον πολιτισμό μας».
«Είμαστε τελευταίοι και χρειάζεται συνεργασία των φορέων διαχείρισης των ΟΤΑ, αλλά και των κατοίκων. Πρέπει να μετατρέψουμε τα απορρίμματα από απόβλητα σε προϊόντα για κέρδος του περιβάλλοντος», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «προχωρούμε σε αναθεώρηση του σχεδιασμού της περιφέρειας», συμπληρώνοντας πως οι δεματοποιητές που έχει προμηθευτεί η περιφέρεια θα αξιοποιηθούν ως μεταβατική κατάσταση στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό -η διαβούλευση του οποίου έχει αρχίσει- και η χωροθέτησή τους θα γίνει από τους φορείς διαχείρισης.
Τέλος, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «η Πελοπόννησος έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αναπτυχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όχι μόνον στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου