Υπηρεσίες γρήγορου Internet και εφαρμογές νέας γενιάς θέλει να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκεί όπου σήμερα «εδρεύουν» ριάλιτι-σόου και τηλεπαράθυρα.!
Ενδεχομένως, έχοντας δει ότι σε κάποιες χώρες-μέλη της Ενωσης η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση προχωρά με προβλήματα ή και με ταχύτητες σαλιγκαριού, η Κομισιόν αποφάσισε να προωθήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα που, εφόσον υιοθετηθεί χωρίς ουσιαστικές αντιρρήσεις από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, ανατρέπει όσα γνωρίζουμε σήμερα για την ευρυζωνικότητα αλλά και την τηλεοπτική μετάδοση. Την περασμένη εβδομάδα η Νέλι Κρους, αρμόδια επίτροπος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής της Ε.Ε., παρουσίασε ένα πενταετές πλάνο προκειμένου να εναρμονιστεί η χρήση των συχνοτήτων σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν διαβλέπει τον κίνδυνο να υπάρξουν υποδομές πολλαπλών ταχυτήτων στην Ε.Ε., καθώς οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν θα αναπτύξουν ενσύρματα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων για τις αραιοκατοικημένες περιοχές, επικαλούμενες τον κίνδυνο μη απόδοσης των επενδύσεών τους και για τον λόγο αυτό έχει -ουσιαστικά- αποφασιστεί η ενίσχυση στη χρήση των ασύρματων υποδομών.
Αυτές δεν είναι άλλες από τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται σήμερα τόσο από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών όσο και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ετσι, για το ασύρματο «γρήγορο Internet» θα χρησιμοποιηθούν οι ζώνες:
- 900 και 1.800 MHz, που ήδη χρησιμοποιούνται ώς έναν βαθμό σήμερα για ευρυζωνικές υπηρεσίες από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
- 2,5 GHz, που σε γενικές γραμμές είναι μια ελεύθερη συχνότητα, την οποία χρησιμοποιούν σήμερα διάφορες υπηρεσίες (όπως τα ακουστικά Bluetooth, για παράδειγμα)
- 3,4-3,8 GHz
- Η περιοχή των 800 MHz, για την οποία θα γίνει και η εντονότερη συζήτηση.
Ψηφιακό μέρισμα
Στην τελευταία ζώνη εκπέμπουν σήμερα το αναλογικό τους πρόγραμμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Στο πλαίσιο της μετάβασης προς την ψηφιακή τηλεόραση, μέρος αυτών των συχνοτήτων απελευθερώνεται προς χρήση από άλλες υπηρεσίες και αυτή η διαδικασία περιγράφεται από την Κομισιόν ως «ψηφιακό μέρισμα». Στόχος είναι η χρήση τους για παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και όπως τονίζει η Επιτροπή «οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να απελευθερώσουν τη ζώνη των 800 MHz για τις ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες την 1.1.2013», προσθέτοντας πως σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» θα δοθεί παράταση ώς το 2015.
Αυτό το περιθώριο παράτασης πάντως δεν μπορεί να καθησυχάζει τους νομοθέτες της χώρας μας, που στο παρελθόν έχουν δείξει πως δεν είναι και οι φανατικότεροι στην τήρηση των ευρωπαϊκών χρονοδιαγραμμάτων. Η Ε.Ε. βιάζεται να προχωρήσει η απελευθέρωση της εν λόγω ζώνης, τονίζοντας πως «θα δώσει οικονομική ώθηση ύψους 44 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ενωσης». Σημειώνεται πως η Κομισιόν επιθυμεί μέχρι το τέλος του 2013 το σύνολο των κατοίκων της Ε.Ε. να έχουν δυνατότητα χρήσης γραμμών υψηλών ταχυτήτων για την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, η Κομισιόν κάνει λόγο για ενιαία αντιμετώπιση των δικτύων νέας γενιάς που αναπτύσσονται τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη. Λόγος γίνεται και για τα δίκτυα οπτικών ινών, ανεξαρτήτως αν αυτά φτάνουν ώς τον τελικό χρήστη ή ώς κάποιο σημείο του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και το υπό κατασκευή δίκτυο VDSL του ΟΤΕ, για το οποίο η ελληνική ρυθμιστική Αρχή (η ΕΕΤΤ) έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να το συμπεριλάβει στις δραστηριότητες του οργανισμού που περνούν από τον έλεγχό της. enet.gr