28.9.10

Χάνουν την πρώτη κατοικία χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες !

Δάνεια που τα βάφτιζαν στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά και στην ουσία επρόκειτο για δάνεια κίνησης και ενίσχυσης της εμπορικής τους δραστηριότητας !
Βαρύς χειμώνας έρχεται για χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει για ρύθμιση των προσωπικών τους οφειλών απέναντι στις τράπεζες στο νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά διαψεύστηκαν. Ετσι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και την πρώτη κατοικία, η οποία με τα σημερινά δεδομένα προστατεύεται έως τις 31 Δεκεμβρίου, σημειώνει η χθεσινή Ελευθεροτυπία. Στο νόμο 3869/3020, που αφορά τη «ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις» και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου, εξαιρούνται από τη διευθέτηση των χρεών όλοι όσοι ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ακόμη και όσοι έχουν ένα μικρό ποσοστό (π.χ. 5%) σε μια ομόρυθμη εταιρεία, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων…
Με τον τρόπο αυτό στερεί από χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ατομικών επιχειρήσεων τη δυνατότητα, παρά τα όσα προανήγγειλαν σε κάθε ευκαιρία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, να ρυθμίσουν τις προσωπικές οφειλές τους από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες! Εξάλλου, σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν ήδη χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι εκταμίευσαν δάνεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να τονώσουν οικονομικά την επιχείρησή τους. Δάνεια που τα βάφτιζαν στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά και στην ουσία επρόκειτο για δάνεια κίνησης και ενίσχυσης της εμπορικής τους δραστηριότητας. «Καθίσταται πλέον επιβεβλημένη μία άμεση προσθήκη ή τροποποίηση του άρθρου 1 του ν.3869/2010, ούτως ώστε να παρασχεθεί καθολικά, χωρίς καμία εξαίρεση, η δυνατότητα και σε όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα να επιδιώξουν τη ρύθμιση των μη επαγγελματικών τους δανείων, σημειώνει το δημοσίευμα. Ουσιαστικά να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους που προέρχονται από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, πρωτίστως όμως εκείνες τις οφειλές που προέκυψαν από ένα στεγαστικό δάνειο και με τον τρόπο αυτό κατ' εφαρμογή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ίσης μεταχείρισης, να προστατέψουν την κύρια ή μοναδική κατοικία τους από τα... σαγόνια των πλειστηριασμών, που ως γνωστόν από το νέο έτος πρόκειται να κατακλύσουν τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, μετά την υποχρεωτική από το νόμο «αγρανάπαυση» του 2010».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου