1.10.10

Βουλιάζει οικονομικά η Μεσσηνία !

H πτώση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο ήταν -31% και στο δεύτερο τρίμηνο έπεσε στο -39%.!!
Περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Μεσσηνία σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, με σημαντική πτώση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και σημειώνεται ότι σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, η πτώση στις πωλήσεις και την παραγωγή ακολουθείται από μια οριακή πτώση στις τιμές, ενώ η απασχόληση διατηρεί πτωτική τάση. Σημειώνεται ότι η πτώση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο ήταν -31% και στο δεύτερο τρίμηνο έπεσε στο -39%. Η μεταβολή στον τραπεζικό δανεισμό, παρότι θετική, φαίνεται να ελαττώνει ταχύτητα το Β' τρίμηνο του 2010 και η χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια παραμένει σε οριακά ανοδική τάση ενώ το κόστος πίστωσης συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Ο τραπεζικός δανεισμός έπεσε από το 22% το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 18% το δεύτερο τρίμηνο του έτους ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν απόρριψη δανείου λόγω πρόσφατων αποτελεσμάτων (Τειρεσία και αξία εξασφαλίσεων)…….
H πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παραμένουν και το Β' τρίμηνο του 2010 αυστηρώς επιλεκτικά με τα ποσοστά να εμφανίζονται στο -81% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και γίνονται -80% το δεύτερο τρίμηνο.
Το ίδιο τρίμηνο παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στην δυνατότητα επιχειρήσεων να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις, καθώς επίσης και συνεχής αύξηση στις ληξιπρόθεσμες εισφορές. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης το Β' τρίμηνο του 2010 παίζει σημαντικά μεγαλύτερο ρόλο στην ζήτηση δανεισμού σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Από την άλλη, οι όροι δανεισμού ήταν λιγότερο σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, οι εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο είναι αρκετά δυσμενέστερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου