30.9.10

Η κατανάλωση ελαιολάδου ασπίδα προστασίας για την καρδιά !!

Αυτό αναδείχθηκε ύστερα από πολύχρονες έρευνες, που πραγματοποίησε ο καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτριος Κρεμαστινός !
Η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες, που καταναλώνουμε κάθε μέρα, είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην καρδιά μας. Αυτό αναδείχθηκε ύστερα από πολύχρονες έρευνες, που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτριος Κρεμαστινός, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, και οι συνεργάτες τους στο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ. Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, παρόντος και του καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ, το συστατικό ελευρωπαΐνη είναι αυτό που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. Από την πειραματική μελέτη ….
σε κουνέλια προέκυψε ότι η χορήγηση ελευρωπαΐνης μειώνει την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε φυσιολογικά κουνέλια και σε μεγαλύτερη δόση σε υπερχοληστερολεμικά. Επιπλέον, το συγκεκριμένο συστατικό προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας - επεναιμάτωσης. Προέκυψε ακόμη ότι με τη χορήγηση 10 και 20 μικρογραμμαρίων ελευρωπαΐνης, μειώνονται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 28,7% και 33% και των τριγλυκεριδίων κατά 41,1% και 61,4%, αντίστοιχα. Η ποσότητα του ελαιολάδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπολογιστεί με κουτάλι ανά γεύμα, ή σαλάτα. Η χορήγηση της ελευρωπαΐνης έχει προστατευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα στην καρδιοτοξικότητα, που προκαλείται από την οξεία και τη χρόνια χορήγηση αδριανομυκίνης. Ο κ. Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης της έρευνας και σε ανθρώπους, ώστε να καθοριστεί η ακριβής δοσολογία ευρωπαΐνης, που πρέπει να χορηγηθεί για να υπάρξουν τα θετικά αποτελέσματα. Κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν κάνει η πολιτεία, ενώ σε ό,τι αφορά της εταιρίες, «θα πρέπει να χρηματοδοτούν την έρευνα και να μην έχουν μόνο ως στόχο την κερδοφορία». Από την πλευρά του ο κ. Γιακούμπ, σημείωσε ότι «χωρίς έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στον κόσμο» και αναφέρθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα, που αναπτύσσει η ΕΛΠΕΝ, σε συνεργασία με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, στο οποίο υπεύθυνος είναι ο διευθυντής της Α΄ καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΙΑΣΩ General, Στέργιος Θεοδωρόπουλος. Η συγκεκριμένη συνεργασία, που επιτελείται σε πειραματικό στάδιο σε γουρούνια, αφορά μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μέτρησης της πίεσης, τόσο σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς, όσο και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος. Η συσκευή έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, είναι απλή στη χρήση και στο μέλλον θα έχει επιπλέον εφαρμογές σε άλλα όργανα, ενώ θα προσφέρει και μεγαλύτερη δυνατότητα μετρήσεων. Ο μηχανισμός θα είναι ασύρματος και θα δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς. Έτσι, οι θεράποντες γιατροί θα έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία. Όπως τόνισε ο κ. Γιακούμπ η εφαρμογή της μεθόδου σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2011, οπότε και θα υπάρχουν τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα.
Από την πλευρά του αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ, Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της εταιρίας, τονίζοντας ότι προχωρά η επέκταση του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της Αθήνας, ενώ εντός του 2011 θα δημιουργηθεί αντίστοιχο κέντρο και στη Θεσσαλονίκη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου