9.7.11

Στοιχεία που σοκάρουν για τους πνιγμούς στην Ελλάδα!!

Είναι απίστευτο όμως αποτελεί την εφιαλτική πραγματικότητα...
Στη χώρα των χιλιάδων νησιών και των απέραντων ακτογραμμών οι Ελληνες αποδεικνύουν ότι δεν ξέρουν να… κολυμπούν. Ετσι, άλλη μία φορά βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις των κρατών με τους περισσότερους πνιγμούς κατ έτος!
Τα τραγικά περιστατικά που καταγράφονται στα δελτία Τύπου του Λιμενικού Σώματος δεν έχουν τελειωμό, αφού από τις 24 Ιουνίου μέχρι σήμερα, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά είκοσι ένας συμπολίτες μας που επιχείρησαν να δροσιστούν σε δημοφιλή παραθεριστικά κέντρα στο Αίγιο, την Πύλο, το Κατάκολο, την Κορώνη, την Πάτρα, τα Μουδανιά, τον Πλαταμώνα, τη Λευκάδα, τη Μάνη, την Καβάλα, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Λαύριο και τη Σαλαμίνα, ενώ από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα εξήντα δύο άτομα, σαράντα εννέα άντρες και δεκατρείς γυναίκες όλων των ηλικιών.
Οι αριθμοί των πνιγμών στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι εφιαλτικοί και δυστυχώς εξακολουθούν να διατηρούν την Ελλάδα στην πρώτη θέση με τους περισσότερους πνιγμούς μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και στη δεύτερη θέση παγκοσμίως αναλογικά με τον πληθυσμό μας τονίζει στην Espresso ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) Νίκος Γιοβανίδης και συμπληρώνει: Κάθε χρόνο πάνω από τριακόσιοι συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους με αυτόν τον άδικο και άδοξο τρόπο, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι κάθε καλοκαίρι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία.
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα, οι ηλικίες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα νήπια (1-5 ετών) και οι υπερήλικοι (άνω των 65 ετών), στους οποίους συντρέχουν και σοβαροί λόγοι υγείας, που πολλές φορές οδηγούν σε πνιγμούς. Στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχθούμε ότι το 60% των Ελλήνων έχει πολύ κακή αγωγή πάνω σε θέματα κολυμβητικής παιδείας, αψηφά τους κανόνες ασφαλείας και ενεργεί από άγνοια ή από ωχαδερφισμό, πληρώνοντας τελικά το τίμημα πάρα πολύ ακριβά λέει ο κ. Γιοβανίδης.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι εξάλλου τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων. Οπως αποδεικνύεται, στην Ελλάδα παρατηρούνται ετησίως κατά μέσο όρο 10 θάνατοι από πνιγμούς, 86 νοσηλείες και 109 επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών. Δηλαδή για κάθε θάνατο από πνιγμό εκτιμάται ότι νοσηλεύονται για παραλίγο πνιγμό ακόμα εννέα παιδιά, ενώ άλλα έντεκα εξετάζονται από γιατρούς εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων.
Με βάση τα στοιχεία από έρευνες της ΕΝΑΚ διαπιστώνεται ότι τα ελληνόπουλα αλλά και οι ενήλικοι δεν γνωρίζουν να κολυμπούν: Επειδή στην Ελλάδα οι παραλίες μας είναι βατές και ενδείκνυνται για μπάνιο, νομίζουμε όλοι ότι η θάλασσα είναι πλατσούρισμα και δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά κάποια πράγματα επισημαίνει ο κ. Γιοβανίδης.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σημαντικός παράγοντας έξαρσης του φαινομένου είναι το γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει την τήρηση κανόνων ασφαλείας και την ύπαρξη ναυαγοσωστικού εξοπλισμού και προσωπικού στις 477 οργανωμένες παραλίες της χώρας και στις 9.500 κολυμβητικές δεξαμενές που είναι δηλωμένες στις αρμόδιες αρχές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου