8.7.11

Ερώτηση Νάντιας για τις καταστροφές από περονόσπορο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Αποζημίωση αμπελουργών από περονόσπορο»
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους ανοιξιάτικους μήνες στον Νομό Μεσσηνίας δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του περονόσπορου.
Παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες επεμβάσεις με ψεκασμούς (πολλαπλάσιοι από κάθε άλλη χρονιά) δεν κατέστη δυνατόν να ανασταλεί η εξάπλωση του παραπάνω μύκητα, με αποτέλεσμα οι ζημιές στα αμπέλια και τις σταφίδες να υπερβαίνει το 60%της συνολικής παραγωγής.
Συνεπώς, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση διότι αν και επιβαρύνθηκαν οικονομικά με τα έξοδα πολλών ψεκασμών και ακριβών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν ασυνήθεις συνθήκες για τον έλεγχο της ασθένειας του περονόσπορου.
Η καταστροφή, δε, της φετινής παραγωγής στα οινοστάφυλα, τις σταφίδες και στα επιτραπέζια σταφύλια είναι μεγάλη, αλλά η ασθένεια θα επηρεάσει την παραγωγικότητα των αμπελοειδών και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Κατόπιν αυτών,
ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει τις παραπάνω καταστροφές στο καθεστώς αποζημιώσεων ΕΛΓΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που προβλέπονται για να λάβει μια καταστροφή χαρακτηριστικά θεομηνίας, ή θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ; Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου