7.7.11

Οδ.Βουδούρης - Όλοι μαζί για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας !

Η εξέλιξη του Νοσοκομείου απασχολεί εύλογα όλους τους Τριφύλιους. Προσωπικά έχω ασχοληθεί με το θέμα αυτό από το 2001, όταν ανέλαβα πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πελοποννήσου και κλήθηκα να καταρτίσω το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας. Από τότε η άποψή μου είναι σταθερά εδραιωμένη: το νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτοτελές νοσοκομείο, αλλά σε στενό συντονισμό με το έτερο νοσοκομείο του νομού. Πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στις βασικές λειτουργίες, που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των Τριφύλιων πολιτών, ενώ οι πιο εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Οι δηλωμένες προθέσεις του Υπουργείου Υγείας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Χαιρόμαστε για το γεγονός αυτό, αλλά ταυτόχρονα παραμένουμε σε εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης μέχρι και την οριστικοποίηση των αποφάσεων. Σκοπός μας είναι να κατοχυρώσουμε τις προθέσεις του Υπουργείου, καθώς και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για την βέλτιστη εξέλιξη του νοσοκομείου.
Με το σκεπτικό αυτό δημοσιοποιώ ορισμένες σκέψεις, τις οποίες είχα ήδη την ευκαιρία να εκφράσω και στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση, τους ιατρούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Το Νοσοκομείο πρέπει να οργανωθεί γύρω από τις βασικές λειτουργίες, την παθολογία, τη χειρουργική (που συμπεριλαμβάνει γενική χειρουργική και ορθοπεδική) και την παιδιατρική. Εξειδικευμένες λειτουργίες παθολογικές ή χειρουργικές μπορούν να συμπεριληφθούν στους αντίστοιχους τομείς. Απαραίτητος είναι ο εργαστηριακός τομέας για την υποστήριξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, καθώς και της μονάδας τεχνητού νεφρού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ατού του Νοσοκομείου.
Έχω από καιρό εκφράσει την άποψη ότι τα Διοικητικά Συμβούλια δεν είναι απαραίτητα στα νοσοκομεία, τα οποία καλούνται, όχι να χαράξουν πολιτική, αλλά να εφαρμόσουν εκείνη που ορίζει το Υπουργείο και εξειδικεύει η περιφερειακή διοίκηση. Συνεπώς δεν με προβληματίζει η αντικατάσταση του ΔΣ του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας από ένα Συμβούλιο Διοίκησης. Είμαι όμως κάθετα αντίθετος στη συγχώνευση της διοίκησης με διορισμό ενός διοικητή στην Καλαμάτα και ενός υποδιοικητή στην Κυπαρισσία. Το σύστημα αυτό δεν μπορεί να αποβεί λειτουργικό και de facto οδηγεί σε υποβάθμιση. Σωστό σχήμα είναι η δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου για όλη την Περιφέρεια (καλλικρατική περιφέρεια Πελοποννήσου) και έναν διοικητή σε κάθε νοσοκομείο, που αναφέρει στο ενιαίο ΔΣ.
Είναι λογικό να μειωθούν οι κλίνες του νοσοκομείου, οι οποίες εξάλλου δεν είναι όλες αναπτυγμένες. Η μείωση αυτή πρέπει όμως να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ώστε να διατηρήσει το νοσοκομείο την αναγκαία δυνατότητα περαιτέρω βιωσιμότητας και ανάπτυξης, πάντα στο πλαίσιο της αποστολής του.
Καθοριστικό σημείο για το μέλλον του Νοσοκομείου είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του. Είχε γίνει μια σημαντική εργασία προς αυτήν την κατεύθυνση από την εποχή του ΠεΣΥ, η οποία δεν συνεχίστηκε αποφασιστικά μετέπειτα. Πρέπει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις, όχι μόνο σε επίπεδο νοσοκομείου, αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας και κυρίως στο κεντρικό επίπεδο για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αξιοποίησης αυτής της περιουσίας. Ακόμα και με νομοθετικές ρυθμίσεις όταν χρειαστεί να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ή νομοτυπικά κωλύματα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι, βουλευτές όλων των κομμάτων, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων και όλοι οι Μεσσήνιοι πολίτες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου