21.1.12

Απάντηση Δήμα σε Κουσελά για τις δηλώσεις Γιλμάζ σχετικά με δράσεις δολιοφθοράς κατά της χώρας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας απάντησε στην από 27-12-2011 Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, την οποία προσυπέγραφαν οι βουλευτές Δημήτρης Καρύδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Παναγιώτης Ρήγας. Με την Ερώτηση ζητείτο να διερευνηθούν άμεσα οι δηλώσεις του τ. πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, για δράσεις δολιοφθοράς (εμπρησμούς δασών κλπ) σε βάρος της Ελλάδας, να ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία και να απαιτηθούν ανάλογες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που συνδέονται με τις εν λόγω δολιοφθορές.
Η με αρ. πρωτ. 21/698/ΑΣ/ΑΣ58653δις/17-1-2012 απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άµεσα ευθύς ως έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Mesut Yilmaz, σχετικώς µε τουρκική ανάµειξη σε εµπρησµούς σε ελληνικά δάση την δεκαετία του '90. Πραγµατοποιήθηκαν αµελλητί διαβήµατα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, ώστε να διερευνηθεί το θέµα από τουρκικής πλευράς και µας παρασχεθεί κάθε στοιχείο επ' αυτού.
Επί πλέον, κατά τηλεφωνική µου συνοµιλία µε τον Τούρκο οµόλογό µου κ. Νταβούτογλου, επανέλαβα την ανάγκη διαλεύκανσης της υποθέσεως και τόνισα ότι ενόσω το θέµα παραµένει αδιερεύνητο, δηλητηριάζει την κοινή γνώµη και τις προσπάθειες οικοδόµησης εµπιστοσύνης µεταξύ των δύο χωρών. Αντίθετα, η διαλεύκανσή του θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διµερείς µας σχέσεις.
Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα στα αρχεία των αρµοδίων Υπηρεσιών.
Ζητήσαµε, επίσης πλείονα στοιχεία σχετικά µε το θέµα από τις αρµόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και την Ε.Υ.Π.
Επιπλέον, ζητήσαµε να µας γνωστοποιηθούν οι συναφείς µε το ζήτηµα ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι τότε ηγεσίες των ανωτέρω Υπηρεσιών, αξιοποιώντας τα διαθέσιµα στοιχεία, από την δεκαεtία του 90 έως σήµερα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, θα εξετάσει και αξιολογήσει το σύνολο των πληροφοριών που θα προκύψουν.»
Για την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη και την κατάληξη των ερευνών του Υπουργείου Εξωτερικών και, εαν χρειαστεί, θα επανέλθουμε. Επείγει να δοθούν οι δέουσες και εμπεριστατωμένες εξηγήσεις στη χώρα μας από την τουρκική πλευρά, ενω από την πλευρά του Υπουργείου να διερευνηθεί πλήρως το ζήτημα, για τις καταστροφές όχι μόνο της περιόδου στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γιλμάζ, αλλά και μεταγενέστερα.
Εφόσον αυτές οι έρευνες καταλήξουν στην τεκμηρίωση πράξεων δολιοφθοράς από την πλευρά της γείτονος, αποδεδειγμένα συνδεόμενες με τις καταστροφές συγκεκριμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας, πιστεύω ότι η χώρα μας θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη δυνατότητα προσφυγής της στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε, θέτοντας θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία. »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου