21.1.12

Η ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ ! Β΄ΜΕΡΟΣ

Γράφει ο ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Μ.sc. Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για την προετοιμασία του εδάφους
Δειγματοληψία Εδάφους και Ανάλυση
•    Η δειγματοληψία του εδάφους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις επικρατούσες μεθόδους.
•    Με την ανάλυση του εδάφους θα ελεγχθούν οι ελλείψεις αλλά και η περίσσεια των ανόργανων στοιχείων οι βιολογικές ιδιότητες του αλλά και τα ποσοστά του άνθρακα.
•    Με την ανάλυση του εδάφους ο παραγωγός θα είναι σε θέση να διορθώσει την θρεπτική κατάσταση του εδάφους και να δημιουργήσει για την καλλιέργεια του τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ισορροπίας θρεπτικών στοιχείων και pH.
•    Η διόρθωση του pH του εδάφους πρέπει πάντοτε να γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης.
•     Η χρήση των λιπασμάτων πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανάπτυξη της καλλιέργειας θα γίνει με οργανικές μεθόδους και σκευάσματα.
•    Η όλη προετοιμασία (όργωμα σβάρνισμα κ.λ.π.) του εδάφους θα πρέπει να γίνεται με τις καλύτερες γεωργικές πρακτικές, για να μην καταστρέφεται η δομή του άλλά και να εξασφαλίζεται η αειφορία της γονιμότητας του.
•    Στην περίπτωση που ο έλεγχος των ζιζανίων προβλέπεται να γίνεται μηχανικά το πλάτος μεταξύ των γραμμών της καλλιέργειας  θα πρέπει να προσαρμοστεί έτσι που να διευκολύνεται η χρήση των μηχανημάτων.
Φύτευση
Το δενδρολίβανο απαιτεί  ήλιο και για τον λόγο αυτό οι γραμμές της καλλιέργειας θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες από την ανατολική προς την δυτική πλευρά του αγρού. Σε κεκλιμένα εδάφη ο προσανατολισμός της καλλιέργειας θα πρέπει να γίνεται με νοτιοδυτική κατεύθυνση.
Αποστάσεις φύτευσης / Πυκνότητα
Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων και την εφαρμοζόμενη καλλιεργητική πρακτική. Καλλιέργειες δενδρολίβανου με αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών 1,2 μ. και επί των γραμμών 40-50 εκ. είναι ικανοποιητικές για την μηχανοποιημένη συγκομιδή. Σε άλλες χώρες για γρήγορη κάλυψη του εδάφους και επιδιώκοντας μεγαλύτερη πυκνότητα επιλέγονται αποστάσεις επί των γραμμών 25-50 εκ. δηλαδή 16.000-33.000 φυτά ανά εκτάριο (1600-3300 φυτά ανά στρέμμα). Η τελική πυκνότητα φύτευσης μεταξύ άλλων εξαρτάται και από την διαθεσιμότητα του νερού άρδευσης.
Εποχή φύτευσης
Τα μοσχεύματα μπορούν να προετοιμαστούν για να ριζοβολήσουν στο ριζωτήριο και να μεταφυτευθούν στον αγρό την άνοιξη.
Λίπανση
Μια βασική εφαρμογή λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο και θείο μπορεί και πρέπει να εφαρμόζεται ετησίως, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα ανάλυσης του εδάφους.
Το δενδρολίβανο ανταποκρίνεται καλά σε πρόσθετες προσθήκες αζώτου όταν αυτές γίνονται  μετά από κάθε συγκομιδή για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η περίσσεια  αζώτου όμως επηρεάζει την ποιότητα του αιθέριου ελαίου σε άρωμα και γεύση αλλά και την ποσότητα της ανθοφορίας. Στην περίπτωση οργανικής λίπανσης η ανάλυση του χρησιμοποιούμενου οργανικού υλικού θα βοηθήσει στην εφαρμογή των ορθών ποσοτήτων για την επίτευξη των σωστών τιμών των θρεπτικών.
Άρδευση
Κατά την εγκατάσταση και μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως τα φυτά, η άρδευση της καλλιέργειας είναι αναγκαία. Οι καλλιέργειες ώριμης ηλικίας μπορούν να αντέξουν τις ξηροθερμικές συνθήκες της χώρας μας ωστόσο σε κρίσιμα στάδια η άρδευση είναι επιβεβλημένη και για αυτές. Σε κάθε περίπτωση για τον προσδιορισμό των αναγκών της καλλιέργειας σε νερό  άρδευσης μεταξύ άλλων  θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι:
•    Απαιτείται καλή γνώση των αναγκών σε νερό της καλλιέργειας του δενδρολίβανου ειδικότερα κατά τα κρίσιμα στάδια της.
•    Το ύψος των βροχοπτώσεων της περιοχής στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η καλλιέργεια
•    Καλή γνώση του χωραφιού καθώς και  των  τυχόν διαφοροποιήσεων που αυτό παρουσιάζει.
•    Σε περίπτωση που το έδαφος του χωραφιού παρουσιάζει διαφοροποιήσεις καλό είναι  να χωρίζεται σε μια ή δύο ζώνες ανάλογα πάντα με την έκταση.
•    Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να επιλέγουμε τρόπο καλλιέργειας ώστε η κάθε ζώνη να καλύπτει ολόκληρο το μήκος της γραμμής των φυτών. Επίσης καλό θα είναι όπου αυτό είναι εφικτό να χρησιμοποιούμε σε κάθε ζώνη 2 τενσιόμετρα καθώς και ένα εξατμισίμετρο για όλο το χωράφι.Β . ΜΕΡΟΣ Συνεχίζεται   

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου