21.1.12

Η ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ ! Ε ΄ΜΕΡΟΣ

Γράφει  ο ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΕΩΠΟΝΟΣ Μ.sc. Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αγορές Αιθέριων ελαίων
Η αγορά των αιθέριων ελαίων γενικά περιλαμβάνει τους αγοραστές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όπως είναι οι διάφορες βιομηχανίες φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, τροφίμων, αρωμάτων και καλλυντικών.
Η μεγάλη αγορά στον κόσμο για τα αιθέρια έλαια είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Ωστόσο, η παραγωγή συνεχίζει να συγκεντρώνεται στην Ευρώπη, με επτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας αιθέριου ελαίου στον κόσμο. Η Ιαπωνία αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας ζήτησης. Η καναδική αγορά κυριαρχείται από την βιομηχανία αρωμάτων  των Ηνωμένων πολιτειών.
Η Γαλλία κυριαρχεί στην αγορά αρωμάτων ανά τον κόσμο και η Ελβετία είναι ένας από τους ηγέτες στον φαρμακευτικό κλάδο.
Η Βρετανία και η Ινδία είναι γνωστό ότι κατέχουν σημαντική θέση στον τομέα των αρωματικών.
Η Βιομηχανία αιθέριων ελαίων χαρακτηρίζεται από μια σειρά από δυσκολίες που οφείλονται στην έλλειψη σταθερής ποιότητας, στην έλλειψη συνέπειας στην προμήθεια, και στις διακυμάνσεις που παρατηρούνται από έτος σε έτος στα ενεργά συστατικά τους, λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών. Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων είναι πολλοί από τους τελικούς χρήστες να  εξαρτώνται περισσότερο από τα συνθετικά προϊόντα, και να εμφανίζεται ασθενέστερη  η  αγορά των φυσικών αιθέριων ελαίων.
Τα τελευταία χρόνια όμως το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των τελικών χρηστών για κατανάλωση φυσικών προϊόντων και της νέας συνείδησης του κοινού  για την διατήρηση μιας καλής σωματικής υγείας συν το γεγονός  ότι ένα φυσικό προϊόν θεωρείται ότι έχει μια ανώτερη ποιότητα, οι ευκαιρίες προώθησης των φυσικών αιθέριων ελαίων, είναι τεράστιες, αντιμετωπίζοντας όμως τα ανωτέρω προβλήματα.
Χρήσεις
Το δενδρολίβανο είναι στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό του στομάχου, κατευναστικό, εμμηναγωγό, θεραπευτικό  και διεγερτικό. Τα φύλλα του δενδρολίβανου επιδρούν ευεργετικά στο κυκλοφοριακό, στο συκώτι, στην χοληδόχο κύστη, μειώνουν τους πονοκεφάλους βοηθούν την διαδικασία της πέψης,  και έχουν αντιμυκητιακές  και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Επίσης είναι αντισηπτικό   στόματος για τα ούλα, τον πονόλαιμο, και τις πληγές.
Κοσμετολογία
Το δενδρολίβανο ενεργεί κατά της πιτυρίδας των μαλλιών ενισχύοντας τα τριχοθυλάκια.  Χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα για την θεραπεία της ακμής του δέρματος ενώ ένα από τα συστατικά του χρησιμοποιείται για την Παρασκευή των αρωμάτων πολυτελείας. Επίσης προστίθεται ως διεγερτικό στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση των πόνων των αρθρώσεων.
Φαρμακοθεραπεία
Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον εγκέφαλο βοηθώντας την μνήμη. Λειτουργεί ως τονωτικό, χαλαρωτικό, μειώνει την νευρική ένταση, καταπολεμά τους μυϊκούς σπασμούς, τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες, τις νευραλγίες, την ψυχική κόπωση και την νευρική εξάντληση.
Η αντισηπτική του δράση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις εντερικές λοιμώξεις  την διάρροια, τη κολίτιδα, καταπολεμά την δυσπεψία τον μετεωρισμό, τις ηπατικές διαταραχές, και το ίκτερο.
Είναι αποτελεσματικό στο αναπνευστικό σύστημα καταπολεμώντας το άσθμα, την βρογχίτιδα, και τον κοκίτη. Χρησιμοποιείται κατά της  ακμής του δέρματος,  της δερματίτιδας και θεραπεύει τα εκζέματα. 
Οι διουρητικές ιδιότητες του δεντρολίβανου είναι χρήσιμες για την  κατακράτηση υγρών κατά την έμμηνο ρύση ενώ  δρα κατά της παχυσαρκίας  και της κυτταρίτιδας.
Λόγω της στυπτικής δράση του, το έλαιο του δεντρολίβανου μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την χαλάρωση του δέρματος ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών καταπολεμώντας διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής.
Το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από το λαό μας για την  θεραπεία των ρευματισμών, και των πληγών. Έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου και ως τονωτικό για τα νεφρά.
Τρόφιμα
Το δεντρολίβανο  χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Γνωστά μη αλκοολούχα ποτά ιδιαίτερα στην Αμερική  που εμφιαλώνονται και πωλούνται ως δροσιστικά αναψυκτικά περιέχουν συστατικά του αιθέριου ελαίου του δενδρολίβανου στα οποία προσθέτει άρωμα και γεύση.
Τα φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου, ολόκληρα ή σε σκόνη, χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα σε σούπες, βραστά, λουκάνικα, κρέας, ψάρι και πουλερικά.
Βιομηχανική Χρήση
Χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών κεριών, τονωτικών για τα μαλλιά σε σαμπουάν και σε κρέμες. Χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά καθαριστικά οικιακής χρήσης και αποσμητικών χώρου. Είναι ένα σημαντικό συστατικό ορισμένων οργανικών παρασιτοκτόνων.
Οι αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση του το καθιστά  πολύ χρήσιμο στην  διατήρηση λιπών και κρεάτων.
Άλλες χρήσεις
Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται  ως φυτό εδαφοκάλυψης στον κήπο είναι μελισσοτροφικό φυτό ενώ πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για να απωθεί τα   έντομα.
Ασφάλεια
Το αιθέριο έλαιο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τα μάτια. Η χρήση του δενδρολίβανου για θεραπευτικούς σκοπούς  θα πρέπει να αποφεύγεται, εάν ο χρήστης πάσχει από επιληψία ή υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι επιβλαβή σε περίπτωση κατάποσης, και θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.
Τα Αιθέρια έλαια κάτω από κατάλληλες συνθήκες διατηρούν την δράση τους  για 6 μήνες έως 2 χρόνια.
ΠΗΓΕΣ:
1.    Mulas, m. & Mulas, G. Cultivar Selection from rosemary (Rosmarinus officinalis L.) spon¬taneous populations in the Mediterranean area. ISHS Acta Horticulturae, 676: III WOCMAP Congress on Medicinal and Aromatic Plants, Volume 2: Conservation, Cultivation and Sustainable Use of Medicinal and Aromatic Plants. Online: http://www.actahort.orgbooks/676/. Accessed 09 August 2006.
2.    Rosa, B. 1995–2007. Rosemary French pure essential oil. ZooScape.com. Online: http://www.zooscape.com/cgiin/maitred/GreenCanyon/questp406740/jornada30308996. Accessed 18 August 2006.
3.    The National non-food Croρ Centre 2007. Online document: http://www.nnfcc.co.uk/metadot/index.pl?id=2170. Accessed 16 August 2006.
4.    Johnson, C.B. & Frαnz, C. 2002. Breeding research on aromatic and medicinal plants. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants, 9(2/3): 1049–6475.
5.    Simon, J.E., Chadwick, A.f. & Cracker, l.E. 1984. Herbs: An Indexed Bibliography. 1971–1980. The scientific literature on selected herbs, and aromatic and medicinal plants of the temperate zone. Hamden, CT: Archon Books.
6.    Madsen, H. l., Sorensen, B., Skibsted, l.& Bertelsen, G. 1998. The anti-oxidative activ¬ity of summer savory (Satureja hortensis L.) and rosemary (Rosmarinus officinalis L.) in dressing stored exposed to light or in darkness. Journal of Food Chemistry, 63(2): 173–180.
7.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΝΟΣ Η. 1998.  Ζιζανιολογία:  βιολογία και καταπολέμηση των ζιζανίων
8.    ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ζ. 1998. Ανάγκες  σε νερό των καλλιεργειών

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου