ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ ΚΟΒΟΥΝ ...ΔΕΚΑ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ !!
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται, χρόνο με τον χρόνο, οι υποθέσεις διαφθοράς που φθάνουν στις δικαστικές αρχές, με την Εισαγγελία να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «μονοπωλιακής» απασχόλησης σε ό, τι αφορά καταγγελίες για επίορκους κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.Με τα στατιστικά στοιχεία της Εισαγγελίας Αθηνών να προσδιορίζουν την τελευταία διετία τις σχετικές υποθέσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών περί τις 5.500 τον χρόνο, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί εκτιμούν πως οι σχετικές καταγγελίες έχουν σαφή αυξητική τάση, με τα σκήπτρα της διαφθοράς να περνούν από πολεοδομίες, εφορίες, δημόσια νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, αγγίζοντας μέχρι και τον σκληρό πυρήνα του δημόσιου τομέα, αλλά και νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους.
Και ενώ ο όγκος των καταγγελιών για διαφθορά έχει αυξηθεί, καθώς «ευκολότερα πλέον», όπως δηλώνει στην «Καθημερινή» αρμόδιος δικαστικός παράγοντας, «φθάνουν στη δικαιοσύνη μετά τη βελτίωση και των εσωτερικών ελέγχων σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες», το απόστημα της διαφθοράς ακόμα εκτιμά ότι «δεν έχει σπάσει και οι υποθέσεις που βλέπουν το φως καθημερινά αποτελούν, δυστυχώς, την κορυφή του παγόβουνου».
Διπλή εγκύκλιος
Με αυτά τα δεδομένα, πρόσφατος νόμος ήρθε να θέσει το πλαίσιο ώστε οι έρευνες αλλά και οι δίκες για διαφθορά να γίνονται μέσα σε συγκεκριμένα όρια για λόγους που αφορούν την εξυπηρέτηση της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος. Ωστόσο, για την εφαρμογή της ειδικής αυτής νομοθεσίας, που ελάχιστα έχει προχωρήσει, χρειάστηκε ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιω. Τέντες, να αποστείλει δύο φορές εγκύκλιο στους εισαγγελείς της χώρας, προκειμένου να ζητήσει ενημέρωση και πλήρη στοιχεία για την πορεία των υποθέσεων που σχετίζονται με φαινόμενα διαφθοράς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως μόνον η Εισαγγελία και οι δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας απάντησαν από τα δικαστήρια της επαρχίας, ενώ από τα υπόλοιπα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ακόμα αναμένει απαντήσεις...
Στη λογική του νόμου αυτού (πρόκειται για τον 4022 του 2011) που θέλει τις ανακρίσεις για τις υποθέσεις διαφθοράς να ολοκληρώνονται σε διάστημα τεσσάρων μηνών, πλην εξαιρέσεων, για να προσδιορίζονται γρήγορα οι δίκες, δικαστικοί λειτουργοί που μίλησαν στην «Κ» εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου, επικαλούμενοι δυσχέρειες που σχετίζονται με την ουσιαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών μέσα σε τόσο ασφυκτικές προθεσμίες και επισημαίνοντας ως παραδείγματα υποθέσεις για τις οποίες απαιτείται δικαστική συνδρομή ή πολύμηνες έρευνες άλλων δημοσίων υπηρεσιών, όπως είναι το ΣΔΟΕ.
Ανεξάρτητα πάντως από την εφαρμογή της ειδικής νομοθεσίας, η αναγκαιότητα επικέντρωσης συγκεκριμένων δικαστών στις έρευνες για τη διαφθορά προκύπτει από την πραγματικότητα, καθώς οι καταγγελίες που καθημερινά φθάνουν στις δικαστικές αρχές για φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιοίκησης και ζημιάς του Δημοσίου είναι τόσες πολλές, που σύμφωνα με την εκτίμηση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας της Αθήνας, κ. Ελένης Ράικου, ξεπερνούν πλέον το 90% του συνόλου των προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά από εισαγγελείς.
Με αυτά τα δεδομένα, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας αναμένεται να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν έως το τέλος του τρέχοντος δικαστικού έτους πέντε ειδικά ανακριτικά τμήματα με αποκλειστικό αντικείμενο τις υποθέσεις διαφθοράς, ενώ ανάλογο τμήμα προετοιμάζεται και στον Πειραιά.
Η εξειδίκευση των δικαστών σε αυτές τις υποθέσεις και η επικέντρωση των ανακριτικών ερευνών σε ειδική ομάδα δικαστικών λειτουργών εκτιμάται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων με πρωταγωνιστές επίορκους κρατικούς λειτουργούς, θα λειτουργήσει δε «εκτονωτικά» στη γενικότερη πεποίθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στους πολίτες. Η Καθημερινή (Ιωάννα Μάνδρου)