21.3.12

Τον Ιούνιο ...τα σπουδαία για τα εφάπαξ !!

ΤΗ λύση του συμψηφισμού των ποσών των εφάπαξ που οφείλονται σε δημοσίους υπαλλήλους με δάνεια όχι μόνο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και από ιδιωτικές τράπεζες προκρίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.
 Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο. Με τον τρόπο αυτό, προαιρετικά ο δικαιούχος θα μπορεί να αποπληρώνει μέρος ή το σύνολο της οφειλής προς τις τράπεζες. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να περιοριστεί μόνο στις κρατικού ελέγχου τράπεζες.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε διάψευση των δημοσιευμάτων για λήψη απόφασης μείωσης των εφάπαξ από 10% έως και 30% από τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αλληλογραφία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και των ταμείων αφορά την παροχή στοιχείων εκ μέρους τους για την εκπόνηση μελετών για τη βιωσιμότητά τους, ενώ γνωστοποίησε ότι εξετάζεται ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς χορήγησης εφάπαξ που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη έως το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών, προκειμένου έως τον Ιούνιο να έχουν θεσμοθετηθεί οι νέες παρεμβάσεις στα ποσά των εφάπαξ κυρίως των ταμείων που εμφανίζουν ελλείμματα.
Παράλληλα, στο τραπέζι των εναλλακτικών λύσεων για την αποσυμφόρηση των δικαιούχων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ εξετάζεται το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής του εφάπαξ. Συγκεκριμένα ο συνταξιούχος θα λαμβάνει αρχικά το 40% του εφάπαξ που δικαιούται και το υπόλοιπο έπειτα από δύο χρόνια.
Ακόμη όσον αφορά ασφαλιστικούς οργανισμούς που χορηγούν εφάπαξ αλλά παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, εξετάζεται η καθιέρωση μεγαλύτερης εισφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται νέες μειώσεις στα ποσά των εφάπαξ που καταβάλλει κυρίως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες ενδέχεται να αγγίξουν και το 30%. Αυτή τη στιγμή στο ταμείο εκκρεμούν 62.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση το 2011 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ κατά 20%, ενώ οι 22.000 υπάλληλοι που υπέβαλαν το 2010 και ακόμα περιμένουν θα έχουν μείωση στο εφάπαξ 15%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου