20.7.12

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας πολιτικής ηγεσίας για την επαναφορά του δικτύου κοινωνικής προστασίας στους Έλληνες πολίτες , οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες και κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνει το σαθρό οικοδόμημα της δημόσιας υγείας.
Το προσωπικό τόσο της παροχής πρωτοβάθμιας ,όσο και δευτεροβάθμιας υγείας ,υπερβάλλει εαυτόν αλλά αυτό δεν αρκεί.
Αναλώσιμα , φάρμακα και νοσοκομειακά υλικά είναι είδη εν ανεπαρκεία πλέον στις μονάδες υγείας.
Ακόμη και τα στοιχειώδη εκλείπουν.
Αυτό αναγκάζει τους γιατρούς που δε μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς τους να σκέπτονται ακόμη και την αποχώρησή τους από το ΕΣΥ , διότι εκτός των ανωτέρω δυσχερειών, αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις ηυξημένες ανάγκες που διαμορφώνει η νέα τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα.
Αυτήν τη χρονική συγκυρία, λόγω στρεβλής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ , μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων έχει πλέον στραφεί στα νοσοκομειακά ιδρύματα, εξ΄αιτίας του υπέρογκου κόστους  των διαγνωστικών αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, αλλά και της έλλειψης εξυπηρέτησης από τη δόμηση του νέου συστήματος.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο πλαφόν των 200 επισκέψεων που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς.
Όταν οι συμβεβλημένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στην επαρχία κυρίως, είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και σχεδόν από τις πρώτες ημέρες του μήνα υπερκαλύπτεται το πλαφόν των επισκέψεων ,είναι φανερό πως οι ασφαλισμένοι μένουν ακάλυπτοι . Ακόμη και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων , ταλαιπωρούνται και πολλές φορές πληρώνουν από την τσέπη τους.
Βλέποντας μετά από πολλά χρόνια ασφάλισης  και παρά τη δική τους οικονομική συμβολή στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας , πως βιώνουν την αναποτελεσματικότητα και τη δυσκινησία του νέου συστήματος, είναι φυσικό να αγανακτούν.
Άπαντες ελπίζουν τα στρεβλά σημεία της μεταρρύθμισης να διορθωθούν, διότι το υπέρογκο κόστος των επισκέψεων , των διαγνωστικών και μικροβιολογικών εξετάσεων πολλές φορές αποθαρρύνει ακόμη και από την αναγκαία φροντίδα της υγείας και δυσχεραίνει τη ζωή των Ελλήνων.
Όλοι συμφωνούν να ελεχθούν οι σπατάλες και να εξοντωθούν τα κυκλώματα που λυμαίνονταν την υγεία στην Ελλάδα, αλλά αυτό προυποθέτει να μην υπάρξει υστέρηση στο δικαίωμα της περίθαλψης και της υγείας των ασφαλισμένων.
Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας , έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο στην επιτυχία του οποίου προσβλέπουν όλοι οι Έλληνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου