21.7.12

Δωρεάν εμβολιασμοί σε παιδιά ανέργων και ανασφάλιστων


Εκστρατεία εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, από 20 Αυγούστου.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, 8 στα 10 παιδιά που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δεν έχουν εμβολιαστεί, με συνέπεια να είναι εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

«Το πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τη Δημόσια Υγεία καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιστρέψουν σοβαρές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως ο τέτανος, ο

κοκκύτης, η διφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα Β», επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε πέντε σημεία της Αθήνας, στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου. Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 20 Αυγούστου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος στο τηλέφωνο 2103847374.

Οι γονείς θα μπορούν να προσκομίζουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους από τις 20 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου, ώστε να καταγράφονται στις εμβολιαστικές

λίστες. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου, κατόπιν ραντεβού. Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο «catch up» στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του βασικού εμβολιασμού. Όπως είπε ο κ. Πατούλης, στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας, ανέφερε ότι η Εκκλησία έχει γίνει αποδέκτης της αγωνίας των γονιών που ζητούν βοήθεια, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσουν ούτε τον απαραίτητο κύκλο εμβολίων των παιδιών τους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της υγείας είναι τουλάχιστον δύσκολη ή και επικίνδυνη, είπε ο κ. Δήμτσας, προσθέτοντας ότι η Αρχιεπισκοπή με τον ΙΣΑ θα βρεθούν δίπλα στο κάθε παιδί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης έκανε και έναν πρώτο απολογισμό της εξάμηνης λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο 223 γιατρών μελών του ΙΣΑ που προσφέρουν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους πολίτες. Μέχρι και σήμερα 3.500 άτομα έχουν επισκεφθεί το Ιατρείο, εκ των οποίων το 74% ήταν Έλληνες. Το 44% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ , 46% πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, αλλά και άστεγοι που διαμένουν σε κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι. Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας ήταν ο καρκίνος, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες είναι οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα. Το Ιατρείο προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 1161 παιδιά. Το 84% αυτών προσήλθε για δωρεάν εμβολιασμό.

Επίσης, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει επισκεφθεί 14 ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και έχει δημιουργήσει παραρτήματα στο Δήμο Μεγίστης στο Καστελόριζο και στον Κυπρίνο Ορεστιάδας.

Στόχος του οδοιπορικού υγείας ήταν η στήριξη των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών, η διανομή φαρμακευτικού υλικού και αναλωσίμων, μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες

των τοπικών κοινωνιών και τα Αγροτικά Ιατρεία, και η παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων και των υγειονομικών αναγκών των κατά τόπους περιοχών.newsit

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου