19.7.12

Nέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος o Αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς


Ο ανώτατος αξιωματικός του Λ.Σ Δημήτρης Μπαντιάς θα είναι ο νέος αρχηγός Λιμενικού Σώματος καθώς προ ολίγου ανακοινώθηκε και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε μετά και από σχετική εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη.
Ποιός είναι ο νέος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος
Ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1959.
Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Χανίων με «Άριστα» το 1976 και είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών/ Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για 2 χρόνια.
Το 1982 εισήχθη στη σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ ως αρχηγός τάξης και αποφοίτησε το 1983 ως Σημαιοφόρος ΛΣ.
Υπηρέτησε για έξι χρόνια από τον Ιανουάριο του 1984 στο Κ.Λ.Λαυρίου ως Υπολιμενάρχης και στη συνέχεια, με υποτροφία του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρακολούθησε το ακαδημαϊκό έτος 1989-1990 μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) /ΒΕΛΓΙΟ όπου απέκτησε με “διάκριση”, μεταπτυχιακό τίτλο (MSC) στο Ναυτικό Δίκαιο.
Με την επιστροφή του, τον Οκτώβριο του 1990, τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Ποντοπλοΐας Ναυτιλιακών Σχέσεων/Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ως εισηγητής μέχρι το τέλος του 1993.
Από τον Ιανουάριο του 1994 (Ελληνική Προεδρία) μέχρι τον Οκτώβριο του 1996 αποσπάσθηκε με βαθμό Πλωτάρχη ΛΣ στη ΜΕΑ/ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Ομάδα Θαλασσίων Μεταφορών του Συμβουλίου.
Με την επάνοδό του τοποθετήθηκε επί σειρά ετών Τμηματάρχης Διεθνών Οργανισμών / Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Πλοίαρχος , Διευθυντής Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Στη διάρκεια της παραπάνω θητείας του συμμετείχε επί σειρά ετών στις αρμόδιες, για θέματα του ΥΕΝ ομάδες, COREPER, ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ στο πλαίσιο της Ε.Ε. καθώς και στους Διεθνείς Οργανισμούς IMO, ΠΟΕ, ΟΟΣΑ. Επίσης συμμετείχε στις διμερείς διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερών ναυτιλιακών συμφωνιών με σειρά τρίτων χωρών ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.
Είχε συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, υιοθέτηση και εφαρμογή της σύγχρονης Ευρωπαϊκής, Διεθνούς και Εθνικής Ναυτιλιακής Νομοθεσίας, στους τομείς ναυτικής ασφάλειας (safety and security), προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, εξωτερικών σχέσεων, εκπαίδευσης ναυτικών και λοιπών τομέων ναυτιλιακής πολιτικής.
Επίσης συμμετείχε σε σειρά υποθέσεων του ΥΕΝ ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.).
Υπήρξε για 5 έτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ (EMSA), στη δημιουργία της οποίας συμμετείχε ενεργά από τη σύλληψη της ιδέας δημιουργίας της.
Προαγόμενος στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου, το 2009, ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειακού Διοικητή 5ης ΠΕΔΙΛΣ με έδρα την Πάτρα στην οποία υπάγονται 37 Λιμενικές Αρχές.
Την 21/01/2011 προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου ΛΣ και τοποθετήθηκε από 24/3/2011, Γενικός Επιθεωρητής ΛΣ.
Από 04/08/2011 με Απόφαση του κ. ΥΠτΠ έχει τοποθετηθεί και ως Διοικητής του υπό σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων που αποτελεί διακλαδική Υπηρεσία του ΥΠτΠ για τη διαχείριση των συνόρων της χώρας.
Την 23/01/2012 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Επιτελάρχη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Γνωρίζει την Αγγλική και Γαλλική Γλώσσα.
Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων σε θέματα Η/Y, ναυτικής ασφάλειας, αντιμετώπισης ρυπάνσεων, επιθεωρήσεων πλοίων, διεθνών διαπραγματεύσεων κ.λ.π.
Έχει τιμηθεί με τις ακόλουθες διακρίσεις:
Α) ΠΑΡΑΣΗΜΑ:
- Ταξιάρχη Τάγματος Τιμής
- Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα
Β) ΜΕΤΑΛΛΙΑ
- Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ,Β,Α τάξεως
Γ) ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙΣ
- Αστέρα Αξίας και Τιμής
- Αξίας και Τιμής
- Διοίκησης Περιφερειακών Διοικήσεων ΛΣ
- Ευδοκίμου Διοικήσεως Γ΄ και Α΄ Τάξεως
- Ευδοκίμου Επιτελικής Υπηρεσίας Γ΄, Β΄, Α΄ Τάξεως
- Πολυετούς Υπηρεσίας Β΄ και Α΄ Τάξης.
Είναι ο δεύτερος γιος της πολύτεκνης οικογένειας του Παρασκευά Μπαντιά και της Ερωφίλης Γεωργιλάκη. Είναι παντρεμένος με τη Βέρα Χατζηευσταθιάδου, Διευθύντρια Οργάνωσης του ΙΚΑ και έχουν δύο γιούς, τον Πάρη, Δικηγόρο Πειραιά (απόφοιτο Α.Π.Θ.) και τον Αλέξανδρο, Πολιτικό Μηχανικό (απόφοιτο Α.Π.Θ.).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου