" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

19.7.12

Δήμος Τριφυλίας - ΤΡΑΓΙΚΗ απώλεια χρημάτων !!!


ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ. 
του Δημήτρη Α. Δριμή τ. δημάρχου Αετού 
Το 2009 ξεκίνησε εργολαβία κατασκευής δικτύου ομβρίων στην Κυπαρισσία. 
 Η χρηματοδότηση του έργου ήταν από το πρόγραμμα Θησέας και ανάδοχος η εταιρεία ΕΔΟΣ ΑΕ. 
Με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής, το συμφωνητικό δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο, όπως ο νόμος επέβαλε. 
Ο εργολάβος υπέβαλε, στις αρχές του 2010, τον πρώτο λογαριασμό στην ΤΥΔΚ, επιβλέπουσα υπηρεσία του έργου, για έλεγχο και θεώρηση. 
Πράγματι, ο λογαριασμός θεωρήθηκε και στάλθηκε στο δήμο Κυπαρισσίας για πληρωμή. Από εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα, που ως τελική κατάληξη είχαν να χαθούν τα χρήματα του Θησέα και να φεσωθούν οι πολίτες του δήμου Τριφυλίας. 
Συγκεκριμένα: 
Το ένταλμα του πρώτου λογαριασμού στάλθηκε, από το δήμο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προληπτικό έλεγχο, όπως ο νόμος ορίζει. Το Ελεγκτικό θεώρησε, 16/4/2010, άκυρη τη σύμβαση και δεν ενέκρινε την πληρωμή του πρώτου εντάλματος, ποσού 324.275,00 ευρώ. Την ίδια απόφαση έλαβε αργότερα και το 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 
Ο τότε δήμος Κυπαρισσίας και η ΤΥΔΚ, βλέποντας την εμπλοκή, αντί να σημάνουν συναγερμό, να διαλύσουν τη σύμβαση ή να δώσουν, σε κάθε περίπτωση, εντολή διακοπής των εργασιών αδιαφόρησαν. Αντίθετα, προχώρησαν σε ΑΠΕ και Συμπληρωματική Σύμβαση με τον ανάδοχο, που ανέβασαν τη σύμβαση του έργου στο οικονομικό ύψος των 1.262.169,68 ευρώ. 
Στη συνέχεια ο εργολάβος υποβάλει τέσσερις λογαριασμούς στην ΤΥΔΚ, μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2010. Οι λογαριασμοί πέφτουν σαν το χαλάζι. Ουδείς, όμως, φαίνεται να αναστενάζει ή έστω να ανησυχεί. Η ΤΥΔΚ, ως νέος Ποντιοπιλάτος, δεν ελέγχει, δεν θεωρεί αλλά και δεν επιστρέφει τους λογαριασμούς, στον ανάδοχο. Τους συρταρώνει και αφήνει το χρόνο να κυλάει. Περνάει ο μήνας, από την υποβολή του κάθε λογαριασμού, και αφού αυτοί δεν έχουν θεωρηθεί αλλά και δεν έχουν επιστραφεί, θεωρούνται, καταρχάς, αυτοδίκαια εγκεκριμένοι. Ο δήμος σιωπά. Οι δρόμοι της πόλης θυμίζουν βομβαρδισμένο Σεράγεβο. Κάτοικοι και επισκέπτες υποφέρουν. Ο ανάδοχος, έχοντας στα χέρια τους εγκεκριμένους, δια της σιωπής, μη ελέγχου και μη επιστροφής, λογαριασμούς, προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Δικαιώνεται στα δικαστήρια και με διαδικασίες κατάσχεσης, που δεν υπάγονται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εισπράττει από τα ταμεία του τ. δήμου Κυπαρισσίας τον πρώτο λογαριασμό και από τα ταμεία του δήμου Τριφυλίας τους υπόλοιπους τέσσερις λογαριαμούς. 
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: 
Η χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα Θησέας χάθηκε. Ο δήμος Τριφυλίας υποχρεώθηκε να υποστεί κατάσχεση και να απωλέσει δικούς του πόρους 700.000,00 ευρώ, περίπου, σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων. 
Ο δήμος Τριφυλίας υποχρεώνεται να προκηρύξει νέα εργολαβία, 190.000,00 ευρώ, από δικούς του πόρους, για την αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων της πόλης. Ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Ιουνίου ή δεν γνώριζε ή απέκρυψε τα γεγονότα και λεοντάριζε κατόπιν εορτής, ότι, δήθεν, θα προβεί σε εκ των υστέρων επιμετρήσεις του έργου των ομβρίων. Η ουσία, όμως, είναι πως τα χρήματα πουρλάκισαν και ο δήμος Τριφυλίας πήρε προίκα το οικονομικό φέσι του τ. δήμου Κυπαρισσίας. 
Τα ερωτήματα εύλογα:
 Γιατί ο τότε δήμος και η ΤΥΔΚ επέλεξαν τη σιωπή και δεν προστάτευσαν το έργο και τα δημόσια χρήματα; Έχουν αναζητηθεί και αναληφθεί ευθύνες ή το θέμα είναι ασήμαντο; Το Δ.Σ. έχει ενημερωθεί πλήρως για το θέμα ή γενικώς και αορίστως; 
Δεν είναι αναγκαία μια ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., που θα φωτίσει το συγκεκριμένο θέμα; 
Ο δήμος Τριφυλίας άσκησε όλα τα ένδικα μέσα κατά των διαταγών πληρωμής; Προστάτευσε, τουλάχιστον, τα ανταποδοτικά χρήματα των πολιτών από τις κατασχέσεις; Οι πολίτες γνωρίζουν πως στη θέση των χρημάτων του Θησέα, που χάθηκαν για το δήμο, καταβλήθηκαν χρήματα του δήμου Τριφυλίας, που ήταν για κάλυψη άλλων αναγκών, εργασιών και έργων; 
Τι, αλήθεια, πλήρωσαν οι πολίτες του δήμου Τριφυλίας, με τα χρήματα που κατασχέθηκαν; Πλήρωσαν ένα έργο του οποίου η σύμβαση κηρύχθηκε άκυρη από το Ελεγκτικό, στο οποίο δεν έχουν ελεγχθεί οι λογαριασμοί που συνέταξε και υπέβαλε ο εργολάβος, το οποίο δεν είχε επίβλεψη, το οποίο δεν έχει παραληφθεί και για το οποίο κανείς από το δήμο δεν μπορεί να βεβαιώσει, ότι αξίζει το σύνολο των χρημάτων που κατασχέθηκαν; Αυτό πλήρωσαν; 
Δεν τίθεται, εκ των πραγμάτων, ζήτημα, τουλάχιστον, πολιτικής ευθύνης;
 Ή αυτά είναι ψιλά γράμματα, για τη δημοτική αρχή και αδίκως ενοχλούμε την ησυχία της;

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου