14.11.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-: Στο έλεος των "ακραίων" παραλήψεων, των επιδερμικών τσιμεντοαναπλάσεων , του μνημονιακού κράτους και της αλλαγή της " γεωγραφίας των νερών" στην ευρύτερη περιοχή με τα έργα του "Μορέα".

 Του Σταμάτη Μπεχράκη
Η Καλαμάτα τη Δευτέρα δέχτηκε ένα μεγάλο φορτίο βροχής  σε μία  μέρα. Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίαζε την ίδια μέρα με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Η στάση αυτή είναι επιεικώς επιπόλαια για το θεσμό αλλά και την έκταση των καταστροφών των προβλημάτων πού είχαν συμβεί στο Δήμο μας. 
Έπρεπε με βάση τις πληροφορίες που είχε ήδη στα χέρια της η δημοτική αρχή, να ζητήσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου , την ουσιαστική αποκατάσταση πληγέντων έργων υποδομής ,την οικονομική αποζημίωση και αναστολή πληρωμής φόρων και χαρατσιών στους πληγέντες πολίτες από τις πλημμύρες, την ειδική βοήθεια για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Καλαμάτας, κυρίως από τα νερά του Άρι, αλλά και ρεμάτων και καναλιών που πλημμύρισαν εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες, ενώ καταστράφηκαν αγροτικοί δρόμοι σε μεγάλο βαθμό και σε πολλές περιοχές του Μπουρνιά, Πήδημα,Ασπρόχωμα, Σπερχογεία και  Μικρομάνη.
Η κρατική μηχανή όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος και μετά από τις συναντήσεις μας σε διάφορες περιοχές που επισκεφθήκαμε, δεν έχει κινητοποιηθεί ουσιαστικά για να βοηθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους πού έχασαν τις καλλιέργειες και ζώα .

Ταυτόχρονα όμως  η Δημοτική Αρχή οφείλει να ερευνήσει προσεκτικά την επίδραση που έχουμε από την αλλαγή της “ γεωγραφίας των νερών” στην ευρύτερη περιοχή με τα εκτελούμενα έργα του “Μορέα” αν είναι επαρκείς οι προβλεπόμενες λύσεις σήμερα και "εν θερμώ" να καταγράψει τα προβλήματα .Να ελέγξει αν τα έργα που διεξάγονται  σε  χειμερινή περίοδο διεξάγονται με ασφαλή τρόπο και να προστατέψει αποτελεσματικά την πόλη. Ειδικά για την :
  • Επαρχιακή οδό Καλαμάτας - Μεσσήνης. Ο Δήμος  με τις νέες αρμοδιότητες που έχει από το νόμο- Καλλικράτη τα υδατορέματα αποτελούν δική του ευθύνη. Πρέπει να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια και να μην βάζει απλά “πλάτη” σιωπώντας, στη μνημονιακή λιτότητα και την κατεδάφιση των υπηρεσιών. Ο ποταμός Αρις έχει πάνω από έξι χρόνια να καθαριστεί ,το αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ κοντά στη πίστα καρτ δεν είχε εφεδρική γεννήτρια για να δουλέψει η αντλία, αναγκαία για τέτοιες καταστάσεις.
  • Νέδοντας. Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την  αποκατάσταση του και η άμεση εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης  υδροδυναμικών στοιχείων πραγματικού χρόνου κάτω από το σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντος και όχι μόνο με μοντέλο μαθηματικού υπολογισμού για την ένταση της βροχόπτωσης από στοιχεία καταγραφής που παρέχονται  πριν από το σκεπασμένο τμήμα του .
  • Τα ρέματα που κατεβαίνουν από Βόρεια και συνεχίζουν σαν “σκεπασμένα” ποτάμια κάτω από την πόλη της Καλαμάτας πρέπει να μπουν στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής και να οργανωθεί η αυτοματοποιημένη παρακολούθηση τους . Κάθε χρονιά ανάλογα με το που κτυπά το μέτωπο της κακοκαιρίας έχουμε και διαφορετικά σημεία με προβλήματα μέσα στη πόλη. Αυτή τη φορά το πρόβλημα εκδηλώθηκε στο ρέμα της Λαγκάδας 250 μέτρα από το σημείο  της υπογειοποίησης του στην περιοχή της εκκλησίας της   Αγίας Σωτήρας. Αποτέλεσμα να πάθουν σοβαρές ζημιές οι κάτοικοι, στις οικοσκευές τους , στη περιοχή πριν την Αθηνών.
  • Στην περιοχή του προλιμένα και Λιμένα δεν έχει ικανό δίκτυο απορροής ομβρίων ενώ αυτό που υπάρχει στην οδό Κρήτης δεν μπορεί να αντέξει τις δύσκολες μέρες .Πρέπει να όμως αναφέρουμε το μεγάλο έργο αποχέτευσης που έχει γίνει στην οδό Αύρας επί δημαρχίας Κουμάντου ως συνηγορία της θέσης , πρώτα από όλα οι υποδομές και ας μη “φαίνονται” και πολλά φαινόμενα λόγω αυτών των έργων δεν χαρακτηρίζονται σήμερα ακραία..
  • Ο Δήμος πρέπει να αρχειοθετήσει όλα τα συμβάντα και τις μαρτυρίες κατοίκων για τις αιτίες που κατά τη γνώμη τους δημιουργήθηκαν τα προβλήματα με συμπερασματική τεχνική θέση .Ο δήμος χρειάζεται τη γνώση για κάθε αιτία του προβλήματος και τα προτεινόμενα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εκτεταμένες ζημιές από πλημμύρες, που θέτουν σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
  • Ο Δήμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να αποζημιωθούν οι πληγέντες συμπολίτες μας αγρότες και κτηνοτρόφοι και να μην περιοριστεί σε μια απλή καταγραφή ζημιών “για τα μάτια του κόσμου” αλλά κυρίως να απαιτήσει να καταβληθούν πραγματικές και δίκαιες αποζημιώσεις.
    φώτο   στον κόμβο του αεροδρομίου στο σημείο που έχει πλημμυρίσει ο νέος δρόμος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου