15.7.14

ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ - «Φωτιά» τα εκκαθαριστικά: Μέσος φόρος 1.433 ευρώ σε όποιον υπέβαλε δήλωση

«Κλείδωσε» από τα μεσάνυχτα η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων - Συνολικά υποβλήθηκαν 5.816.000 δηλώσεις Ε1 
- Πρόστιμο από 100 έως... 2.100 ευρώ για όσους δεν πρόλαβαν - «Ψυχρολουσία» για τους αυτοαπασχολούμενους, που φορολογούνται βάσει τεκμηρίων για... εξωπραγματικά εισοδήματα με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ

Ρεκόρ υποβολής δηλώσεων καταγράφηκε χθες, τελευταία ημέρα της διορίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. 

Το σύστημα Taxisnet άντεξε τελικώς το «συνωστισμό» των 270.000 δηλώσεων Ε1 που υπεβλήθησαν.

Παράλληλα, κλείδωσε τα μεσάνυχτα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, τηρώντας «ευλαβικά» την προθεσμία που τέθηκε στις 30 Ιουνίου για παράταση της υποβολής των δηλώσεων έως τις 14 Ιουλίου, έκλεισε την εφαρμογή υποβολής του Ε1, κάτι που, μέχρι και σήμερα το πρωί, έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην έχουν καμία πρόσβαση στα στοιχεία δηλώσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καν η δυνατότητα για προβολή των εκκαθαριστικών, αλλά ούτε και η δυνατότητα αποστολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Συνολικά υπεβλήθησαν 5.816.000 δηλώσεις Ε1, έναντι σχεδόν 5.800.000, που αναμένονταν να υποβληθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα καταβάλουν έξτρα φόρο έως 2.100 ευρώ!

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους, δεν τους αναγνωρίζονται οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών και δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων.

Σοκ περιμένει όμως και όσους υπέβαλαν τις δηλώσεις τους, και ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόσθετους φόρους 3,5 δισ. ευρώ καλούνται φέτος να καταβάλουν περίπου 2,45 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, αμέσως μόλις ολοκλήρωσαν την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Καθένας τους καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.433 ευρώ.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, όμως, μόνο και μόνο επειδή το 2013 διέμεναν σε ιδιοκτήτη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και είχαν στην κατοχή τους κι ένα αυτοκίνητο, φορολογούνται βάσει τεκμηρίων για εξωπραγματικά (ανύπαρκτα εισοδήματα) με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Ταυτόχρονα, τα υπέρογκα ποσά φόρων που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια για τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους προσαυξάνονται κατά 55% λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου έναντι του επομένου έτους!


Newmoney

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου