19.7.14

Σοκ από την κατάρριψη του Boeing - Αναζητούνται οι αιτίες πτώσης του

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συζητά με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» ώστε οι διεθνείς ερευνητές να μπορέσουν να μεταβούν στο σημείο όπου συνετρίβη χθες το αεροσκάφος των Malaysia Airlines, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργανισμού Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ στην ελβετική τηλεόραση.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο -και εξάλλου αυτό είναι το θέμα των συζητήσεών που διεξάγονται τώρα με τους αυτονομιστές- ο οποίος θα επιτρέψει την πρόσβαση στην περιοχή αυτή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και επίσης οι έρευνες. Στη συνέχεια εξετάζουμε επίσης την πιθανότητα να πάρουμε το μαύρο κουτί (του Μπόινγκ 777) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών», δήλωσε ο Μπουρκχάλτερ.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο μαύρα κουτιά στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε δηλώσει ότι οι αυτονομιστές αντάρτες, που ελέγχουν την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ερευνητών της ουκρανικής υπηρεσίας αεροπλοΐας.
Οι αυτονομιστές αντάρτες είχαν ανακοινώσει χθες, λίγες ώρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysian Airlines, ότι θα επιτρέψουν στους διεθνείς ερευνητές να εργαστούν στο σημείο της συντριβής.
 
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη εκεί ούτως ή άλλως βρισκόταν εκτός του δραστικού βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν.

Η Ουκρανία έκλεισε σήμερα τον εναέριο χώρο της πάνω από τις ανατολικές περιοχές της όπου διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες περιόρισαν επίσης τις πτήσεις τους προς την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε χθες, την ενεργοποίηση ραντάρ τύπου «Κούπολ» σε συστοιχία «Buk-M1», εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονιέτσκ.
«Τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 «Κούπολ» της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονιέτσκ», αναφέρεται στη δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο.

Επίσης, ενας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την διεξαγωγή μιας «πλήρους, λεπτομερούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας» για την πτώση χθες αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία από την οποία έχασαν την ζωή τους 298 άνθρωποι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Π. Ποροσένκο κάλεσε Γερμανία και Βρετανία να συμμετάσχουν στην έρευνα για την πτήση MH17.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Μαλαισίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα για την πτώση του μπόινγκ, τονίζοντας ότι η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία θα βοηθούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Στο Άμστερνταμ, εκπρόσωπος του αερολιμένα της πόλης ανακοίνωσε πως η εταιρεία Malaysia Airlines, στην οποία ανήκε το αεροπλάνο που συνετρίβη, προσπαθεί να κανονίσει την ασφαλή πρόσβαση των συγγενών των θυμάτων στον τόπο της συντριβής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου