12.9.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ -Εκδήλωση μνήμης στην επέτειο των σεισμών του 1986, αύριο Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αύριο, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014, συμπληρώνονται 28 χρόνια από τις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο , όταν η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον - μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.
Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης - Καλαμάτας για 24 ώρες.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».
Αύριο, λοιπόν, στις 12.00 το μεσημέρι, ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων των σεισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος θα εναποθέσει ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη των εκλιπόντων συμπολιτών μας και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σε μνημείο που έχει ανεγερθεί επί νησίδας, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη.
Η Καλαμάτα και η περιοχή της, με τις πληγές επουλωμένες και βαδίζοντας στο δρόμο της ανάπτυξης, θυμούνται τους νεκρούς, τους τραυματίες, όσους
εγκλωβίσθηκαν στα χαλάσματα και διασώθηκαν, καθώς και τις σκηνές, τα παραπήγματα, τα λυόμενα, όπου στεγάσθηκαν υπό δύσκολες συνθήκες επί χρόνια πολλοί συμπολίτες μας, των οποίων οι οικίες επλήγησαν καίρια από τους σεισμούς. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, όμως, και πολλά κρατικά και δημοτικά κτήρια.
Για την ανασυγκρότηση έγινε εργώδης προσπάθεια από το Κράτος και το Δήμο, με τη συμπαράσταση των αποδήμων Ελλήνων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως κοπίασαν οι πολίτες, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ελάχιστα τα σημάδια των σεισμών στην πόλη και την περιοχή της.
Σκοπός της τελετής που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας, είναι – μαζί με τα παραπάνω - να μην απαλειφθούν από τη συλλογική μνήμη ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο και οι συνέπειές του.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου