28.12.14

Ρυμουλκό κατάφερε να αγκιστρωθεί στο "Norman Atlantic"

Δραματικές ώρες εξακολουθούν να ζουν οι εκατοντάδες επιβαίνοντες στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic, όπου στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. 
Την είδηση για έναν νεκρό επιβεβαίωσε το Λιμενικό Σώμα. Τη δυσάρεστη είδηση μετέφερε πρώτα η ιταλική ιστοσελίδα «Corriere de la serra». 
Αναλυτικά το λιμενικό σώμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Επιβεβαιώθηκε από το RCC της Ρώμης ότι ανασύρθηκε ένα άτομο νεκρό (άνδρας), που είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα διάσωσης επιβατών του πλοίου».

Ο νεκρός είναι Έλληνας, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Το όνομα του θύματος είναι Γιώργος Δούλης.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι  υπάρχουν ακόμη δύο σοβαρά τραυματίες. Οπως μεταδίδει η Corriera de la Serra, το τραγικό δυστύχημα συνέβη όταν το ζευγάρι στην προσπάθεια επιβίβασης σε λέμβο, έπεσε στη γλίστρα με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο άνδρας. Η σύζυγός του κατάφερε να σωθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ansa η σορός του Γιώργου Δούλη βρίσκεται σε σκάφος και μεταφέρεται προς το Μπρίντιζι.

Το Norman Atlantic ανήκει στην εταιρεία «Visear di Navigazione SRl» και ήταν  ναυλωμένο από την «ΑΝΕΚ». Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του πλοίου.

Στην περιοχή έσπευσαν πλοία, ρυμουλκά και ελικόπτερα Super Puma και στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Mέχρι  τις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής, είχαν διασώσει από το φλεγόμενο πλοίο περισσότεροι από 160 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και αρκετοί Έλληνες. 

Σαράντα εξ αυτών επιβιβάστηκαν στο πλοίο Aby Jeannete, 14 στο Cruise Europa και 49 στο Spirit of Piraeus. Από αυτούς τους τελευταίους οι 25 είναι Έλληνες.

Άλλοι οκτώ επιβάτες, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας. Μεταξύ των οκτώ διασωθέντων είναι τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic και μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Εντολή να συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο έλαβε λίγο πριν τις 15.30 και ένα ελληνικό Super Puma.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο καπετάνιος έδωσε αρχικά εντολή εκκένωσης του πλοίου. Στη θάλασσα ρίχτηκαν σωσίβιες λέμβοι και σχεδίες στις οποίες επιβιβάστηκε άγνωστος - επί του παρόντος - αριθμός ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια από ελικόπτερα Super Puma. 

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών . Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου