5.2.15

ΒΟΥΛΗ - Τρεις διαφορετικοί όρκοι για τους νέους βουλευτές


Τρεις διαφορετικοί όρκοι για τους νέους βουλευτές

Ανανεωμένη κατά 45% είναι η νέα Βουλή που ορκίστηκε σήμερα στις έντεκα το πρωί καθώς από τους 300 βουλευτές οι 134 είναι νεοεκλεγέντες. Λίγο πριν τις 11.00 έφτασε στο Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατά την άφιξή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δήλωσε ότι «η προσοχή μας σήμερα είναι στραμμένη στη Βουλή».
Στην έναρξη της διαδικασίας ο Γιάννης Τραγάκης διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν. Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ακολούθως, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο. Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.
Φέτος, οι βουλευτές που δεν επιθυμούσαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, είχαν τη δυνατότητα να ορκιστούν «στην τιμή και συνείδησή τους» (ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια, απλώς παρίσταντο στην τελετή χωρίς να δεχθούν την ευλογία του αρχιεπισκόπου). Χρήση του πολιτικού όρκου έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (με εξαίρεση τη Λιάνα Κανέλλη η οποία έδωσε θρησκευτικό).
Ετσι, για πρώτη φορά στη Βουλή έγιναν τρεις διαφορετικές ορκωμοσίες. Μια στον Χριστό, μια στον Αλλάχ και φυσικά η πολιτική ορκωμοσία.
Απών από τη διαδικασία ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται πως η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ (πλειοψηφία), 76 βουλευτές της ΝΔ, 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, 17 βουλευτές από το Ποτάμι, 15 βουλευτές του ΚΚΕ και 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μειοψηφία).
Σημειώνεται ότι με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Αύριο, οι ορκισθέντες βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, ενώ το τριήμερο που ακολουθεί θα συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και τη Δευτέρα το βράδυ, θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο 6.2 η Πρόεδρος της Βουλής θα εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα γίνει με την ολοκλήρωση πέντε ημερών, δηλαδή την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου