Αν το ταίρι σας κωφεύει όταν προσπαθείτε να του μιλήσετε την ώρα που βλέπει τηλεόραση ή παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι στον υπολογιστή, κατηγορήστε τον... εγκέφαλό του.

Επιστήμονες από τη Βρετανία ανακάλυψαν πως όταν επικεντρωνόμαστε σε μία οπτική εργασία, αυτομάτως παύουμε να ακούμε τους ήχους που θα αντιλαμβανόμασταν αμέσως υπό άλλες συνθήκες!

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», βασίσθηκε στις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) 13 εθελοντών.

Όπως έδειξε, οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής μοιράζονται πεπερασμένο τμήμα της εγκεφαλικής ικανότητας και όταν «ανταγωνίζονται», νικούν τα μάτια.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν στις τομογραφίες την ώρα που συμπλήρωναν διάφορα τεστ.

Όταν τα τεστ απαιτούσαν να εστιάσουν σε κάτι τα μάτια τους (για να βρουν, λ.χ., μία λέξη σε έναν πίνακα με δεκάδες γράμματα), μειωνόταν κατακόρυφα η αντίδραση του εγκεφάλου τους σε διάφορους ήχους.

«Ανακαλύψαμε πως όταν οι εθελοντές μας εκτελούσαν απαιτητικές οπτικές εργασίες, τους ήταν αδύνατον να ακούσουν ήχους που φυσιολογικά θα άκουγαν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Τσέιτ, λέκτορας Ακοολογικής Νοητικής Νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου (UCL).

«Οι τομογραφίες έδειξαν πως αυτό δεν οφειλόταν στο ότι επέλεγαν να αγνοήσουν ή να αποκλείσουν τους ήχους. Στ’ αλήθεια δεν τους άκουγαν καθόλου».

Το φαινόμενο της αφηρημένης κώφωσης (inattentional deafness), όπως αποκαλείται επιστημονικά, έχει καταδειχθεί και σε προγενέστερες μελέτες, αλλά η παρούσα εξηγεί που οφείλεται, δήλωσε η επιβλέπουσα καθηγήτρια δρ Νίλι Λάβι, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Νοητικής Νευροεπιστήμης του UCL.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε κάποιον ο οποίος είναι προσηλωμένος σε ένα βιβλίο, παιχνίδι ή τηλεοπτικό πρόγραμμα και δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση, ο άνθρωπος αυτός δεν μας αγνοεί. Απλώς δεν μας ακούει», είπε.

«Αυτό μπορεί να εξηγεί πολλά φαινόμενα της καθημερινότητας, όπως το να χάσει ο επιβάτης του τραίνου την αναγγελία της στάσης του επειδή είναι συγκεντρωμένος στο τηλέφωνο ή στην εφημερίδα του.

»Μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε περιπτώσεις όπως η οδήγηση (λ.χ. όταν ο οδηγός ρυθμίζει εν κινήσει το GPS ή γυρίζει το κεφάλι του για να διαβάσει μια διαφήμιση) ή όταν διασχίζει ένας πεζός το δρόμο, διαβάζοντας ένα SMS στο κινητό του.

»Σε τέτοιες περιπτώσεις, την αφηρημένη κώφωση μπορεί να διαπεράσουν δυνατοί ήχοι όπως αυτοί μιας κόρνας ή σειρήνας, αλλά όχι το κουδουνάκι του ποδηλάτου ή ο ήχος της μηχανής του αυτοκινήτου».

Όσον αφορά το τι μπορεί να διαπεράσει την ακοή του συζύγου σας που είναι «χαμένος» στην μπάλα, η δρ Λάβι λέει να δοκιμάσετε το αυτονόητο: μία δυνατή φωνή...


tanea.gr