2.4.16

Φόβοι για γενικευμένη έκρηξη στα hotspots της χώρας

Φόβοι για γενικευμένη έκρηξη στα hotspots της χώρας Σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού διολισθαίνει η ελληνική πολιτεία μέρα με τη μέρα και ενώ η συμφωνία  Ε.Ε - Τουρκίας κινδυνεύει να αποδειχθεί μια «τρύπα στο νερό» όπως ομολογούν ακόμη και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.    

Στη Χίο μετά τα άγρια επεισόδια στο hot spot, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες «διέφυγαν»  και κατέληξαν στο λιμάνι ζητώντας να έρθουν στον Πειραιά και να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία όπως προβλέπει η συμφωνία.
Στον Πειραιά πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να φύγουν από τον καταυλισμό για να μεταβούν σε άλλες οργανωμένες  δομές καθώς ενημερώνονται από συμπατριώτες τους για άθλιες συνθήκες. 
Στην Ειδομένη μία ομάδα προσφύγων που μένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης ξεκίνησαν απεργία πείνας. Νεαροί πρόσφυγες και μικρά παιδιά έκλεισαν το στόμα τους με μονωτική ταινία, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο στα κλειστά σύνορα που δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Στον Κατσικά Ιωαννίνων άκρως επεισοδιακή  ήταν η επιχείρηση εγκατάστασης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας.Επί ώρες, οι πρόσφυγες αρνούνταν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο Κέντρο Φιλοξενίας και μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν επί ώρες
Στην Αθήνα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα η «αποσυμφόρηση» του λιμανιού του Πειραιά πριν από την έναρξης της πασχαλινής περιόδου με τη δημιουργία νέων οργανωμένων χώρων φιλοξενίας. 
Ωστόσο από τη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός σε αντίθεση και με δική του προηγούμενη εκτίμηση ότι η Ειδομένη θα διαλυθεί μέσα στο Απρίλιο ανέφερε «το αίσχος στο Λιμάνι και στην Ειδομένη θα σταματήσει, αλλά θα πάρουν το χρόνο τους».
Ο κ. Μουζάλας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Την χαρακτήρισε καλή άλλα δύσκολη καθώς υπάρχουν πολλοί και ανομοιογενείς παίκτες, ενώ μιλώντας για την γειτονική χώρα κράτησε χαμηλές προσδοκίες σε ότι αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων. «Έχουμε μια Τουρκία που κρίνεται καθημερινά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά δεν μπορούμε να πούμε ότι πάει κακά. Αναμένουμε να τηρήσει αυτά που έχει δεσμευθεί.
Βάζουν τώρα φρουρούς στο hot spot της Χίου: στο νησί και δυο διμοιρίες ΜΑΤ 
Το hot spot της Χίου σχεδόν άδειασε καθώς εκατοντάδες άτομα έφυγαν ρίχνοντας την περίφραξη και κατέληξαν στο λιμάνι ζητώντας να μεταφερθούν στον Πειραιά. Το κέντρο με βάση τη συμφωνία και όσα ψηφίζει η ελληνική βουλή έχει μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης αλλά καμία αρχή δεν είχε αναλάβει την ευθύνη φρούρησης. Ωστόσο μετά τη μαζική φυγή της Παρασκευής η αστυνομική διεύθυνση Χίου λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει νέες αποδράσεις.Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων της ΒΙΑΛ, που έχουν ανοίξει οι πρόσφυγες, προκειμένου να φύγουν από τον χώρο, ενώ η αστυνομία έχει τοποθετήσει αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν περιπολία στην περίφραξη, για την αποτροπή νέων εξόδων.
Για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης,  έχουν φτάσει στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, με συνολικά 45 άτομα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τόσο στην περιοχή της ΒΙΑΛ, όσο και σε άλλα σημεία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Το κέντρο με βάση τη συμφωνία και όσα ψηφίζει η ελληνική βουλή έχει μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης αλλά καμία αρχή δεν έχει αναλάβει την ευθύνη φρούρησης των ανθρώπων που βρίσκονται σ αυτό.
 Την Παρασκευή το μεσημέρι περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής του hot spot της Χίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο δήμο Χίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και ζητώντας το κλείσιμο της δομής.
Ο δήμαρχος Χίου Mανόλης Βουρνού θα στείλει εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλοντας τη σύμβαση παραχώρησης καθώς ο χώρος από hot spot μετατρέπεται σε κέντρο κράτησης.
Δεν μπαίνουν στα πούλμαν οι πρόσφυγες στον Πειραιά  
Εξαιρετικά μικρή είναι η ανταπόκριση  των προσφύγων και μεταναστών να μετακινηθούν από τον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στο λιμάνι του Πειραιά.  
Σύμφωνα με πληροφορίες μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.
Συνέλαβαν δυο έλληνες- διακινητές, διέδιδαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά  
Δυο έλληνες  23 και 21 ετών συνελήφθησαν καθώς διέδιδαν ψευδώς σε πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, προτρέποντάς τους να τους ακολουθήσουν προκειμένου να τους μεταφέρουν σε αυτά οδικώς έναντι αμοιβής. Για τους δύο συλληφθέντες σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Η κυβέρνηση θέλει να αδειάσει  ο Πειραιάς πριν από την πασχαλινή περίοδο
Σε συνεδρίαση  του κυβερνητικού συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό ετέθη ως απόλυτη προτεραιότητα η μεταφορά όσων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται στον καταυλισμό του Πειραιά.
Στόχος είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας να αποσυμφορηθεί μέχρι το Πάσχα ενώ μελετάται η μεταφορά να γίνει με βάση και την εθνικότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι εργασίες στο κέντρο στον Σκαραμαγκά θα έχουν ολοκληρωθεί σε 3-4 ημέρες.
Δήμος Πειραιά: Δεν νομιμοποιούμε άλλο αβελτηρία συντονισμού  
Σε δραστικές κινήσεις προχωρεί ο Δήμος Πειραιά προκειμένου να αναγκάσει την πολιτεία να μεταφέρει τους ανθρώπους από τον Πειραιά σε οργανωμένες δομές και να τερματιστεί η αθλιότητα στο λιμάνι.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χαρακτήρισε αδιανόητο «σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το 2016, στο μεγαλύτερο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης να επικρατούν αυτές οι συνθήκες» και ανακοίνωσε πως ο Δήμος «αποχωρεί» από τις διαδικασίες που αφορούν την παροχή βοήθειας στους παραμένοντες στον καταυλισμό.
«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί» τόνισε ο κ. Κόκκαλης   
Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι μπορεί να μην πεθαίνουν άνθρωποι στον καταυλισμό « αλλά έχουμε κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας από τη βρωμιά».
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει με την αποχώρηση του Δήμου ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Τώρα, ας τα κάνει ο Στρατός. Τι να σας πω εγώ…; Έχουμε φύγει ήδη. Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει. Όπως σας είπα και πριν, δεν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή. Έχουμε ηλεκτρικό και νερό, έχουμε δίκτυα, έχουμε οργανωμένο κράτος και ευρωπαϊκό και έχουμε 5.000 ανθρώπους που κοιμούνται στα πατώματα άπλυτοι, επειδή θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα και εν πάση περιπτώσει, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και άλλοι για όλο αυτό».


thetoc.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου