31.3.16

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Η πορεία των χρηματοροών των εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη προγραμματική περίοδο 2014-2020, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ..Ε με τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Χρήστο Κασίμη.

Στην συνάντηση την  ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Πύλου -Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης , ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τσιαχρήστας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη . Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασαν καταρχήν  την ανησυχία και δυσαρέσκεια της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για το «πάγωμα» σημαντικών έργων των δήμων, εξαιτίας της προσωρινής διακοπής των χρηματοροών.

Ενώ μετέφεραν και τη θέση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, ότι  είναι αναγκαίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι δυσκολίες που εμποδίζουν τη γρήγορη υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων έγκρισης και εκταμίευσης πόρων.  

Ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Χρήστος Κασίμης παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος, το οποίο οφείλεται όπως ισχυρίσθηκε σε «διαδικαστικούς λόγους» και δεσμεύθηκε ότι θα αποκατασταθεί σύντομα η ροή χρημάτων μέσω συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην όλη διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης χρηματικών ροών, οφείλονται τόσο στη γραφειοκρατία, όσο και στη δυσλειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων. Η κατάσταση επιτείνεται λόγω της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ο αρμόδιος Γ.Γ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχετικά προβλήματα θα εξαλειφθούν εντός δύο μηνών, καθώς θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα νέα πληροφοριακά συστήματα τα οποία θα υποστηρίζουν τις πληρωμές και τις σχετικές διαδικασίες.  Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τη ΚΕΔΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί τεχνική ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου και ΚΕΔΕ προκειμένου να επιλύονται άμεσα σε υπηρεσιακό επίπεδο προβλήματα που προκύπτουν.    

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου