2.4.16

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ...ΠΑΛΛΟΜΕΝΑ ΠΕΗ ! Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ - Τι δηλώνει ο ίδιος


Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ - Τι δηλώνει ο ίδιος

Την παραίτησή του από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου υπέβαλε ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την απόφασή του να αφιερώσει το Φεστιβάλ Αθηνών σε βελγικές παραγωγές, όπως είχε ανακοινώσει στη συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κ. Φαμπρ δεν το ανακοίνωσε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά αλλά στη συνεργάτιδά του, Κατερίνα Κοσκινά, τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ. Κατά άλλες πληροφορίες ο Βέλγος εικαστικός έχει υποβάλει την παραίτησή του με επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε και από το Μέγαρο Μαξίμου, που στήριξε την επιλογή Μπαλτά να δώσει τα κλειστά του Φεστιβάλ στον Βέλγο, μια απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Έλληνες καλλιτέχνες.
O σάλος που προκλήθηκε και οι οξύτατες πολιτικές αντιδράσεις αλλά και η επιστολη των ηθοποιών και άλλων ανθρώπων της Τέχνης ήταν αυτά που οδήγησαν στην παραίτηση.
Ο ίδιος ο Γιαν Φαμπρ, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα L'avenir, επιβεβαίωσε ότι έχει παραιτηθεί και εξήγησε τους λόγους, αφήνοντας σαφές αιχμές για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του, ενώ του είχαν υποσχεθεί πλήρη ελευθερία. Και όπως λέει, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, δεν θέλει να εργαστεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
«Αποδέχθηκα την εντολή που μου έδωσε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», αναφέρει ο Φαμπρ σε σύντομη δήλωσή του. Και προσθέτει: «Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο έχω εγώ ήρθα μ' ανοιχτό μυαλό και καρδιά».
Από το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου υπήρχε έντονη φημολογία περί παραίτησης του Γιαν Φαμπρ από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή -ή επιμελητή όπως αυτοπροσδιορίσθηκε ο ίδιος- του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον πολιτικό κόσμο ύστερα από την ανακοίνωση μέρους του προγράμματος, την Τρίτη 29 Μαρτίου, και τον περιορισμό των ελληνικών συμμετοχών. Προς το παρόν, η είδηση της παραίτησης δεν επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε από το Φεστιβάλ και αναμένονται ανακοινώσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου