31.3.16

Αίτηση της Hellenic Seaplane για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα


Αίτηση για την ένταξη της Καλαμάτας στον εθνικό χάρτη των υδατοδρομίων υπέβαλαν στις αρμόδιες αρχές, το λιμενικό ταμείο της πόλης και η Hellenic Seaplanes.

Εφόσον το υπουργείο Μεταφορών κάνει αποδεκτή την αίτηση, τότε η Καλαμάτα θα αποκτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας την κεντρική βάση του δικτύου στη νότια Ελλάδα, όπου θα ξεκινάνε δεκάδες προορισμοί.
Σε συνέντευξή του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας διαμήνυσε ότι «η πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας για την στήριξη και περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Ως εκ τούτου, η  ίδρυση υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για την Ελλάδα βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων καθώς και να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγενής τόνισε ότι «το Λιμενικό μας Ταμείο  έχει κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Νότια Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα σημαντικό δίκτυο με προορισμούς που θα εξυπηρετούν τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες». Επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και πόσο μπορεί να ωφεληθεί η πόλη από το δίκτυο υδατοδρομίων, την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A. κ. Νικόλας Χαραλάμπους υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας και σύντομα θα έχουμε ένα βιώσιμο δίκτυο υδατοδρομίων, που θα δώσει μια νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η εταιρεία μας έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά την διαδικασία για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε παράλια, νησιά και λίμνες όπου σύντομα θα έχουν διασύνδεση με υδροπλάνο μεταξύ τους».
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σ’ όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου