1.6.17

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΝΕΟ οργανισμό που θα λειτουργεί με καθεστώς διαφάνειας χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα με την εξυγίανση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για 32.000 δικαιούχους που έχουν εργατικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, με ενιαία τιμή παραχώρησης στα πλαίσια της ισονομίας ανήγγειλε από την Κυπαρισσία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. 
Στο Εργατικό κέντρο Κυπαρισσίας συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, κ. Μάριο Μουζάλα, ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, και το μέλος της Επιτροπής Εργατικών Κατοικιών του Υπουργείου Εργασίας, κ. Πέτρο Αντωνάκο, μίλησε σε μια γεμάτη αίθουσα ο Γ.Γ. του υπουργείου πλαισιωμένος από τον πρώην υπουργό Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και την  βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη.
Ο κ. Νεφαλούδης σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία, από την εποχή που ο κ. Κατρούγκαλος ήταν Υπουργός Εργασίας, για τη ρύθμιση των οφειλών των οικιστών των εργατικών κατοικιών σε ολόκληρη την Ελλάδα αφού υπήρχε ένα καθεστώς έντονης πολιτικής ομηρίας όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν είχαν καθοριστεί οι τελικές τιμές ενώ αυτές που είχαν οριστεί ήταν πάρα πολύ ψηλές, παραπάνω και από τις τιμές της αγοράς!  Εδώ και 20 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμα τα οριστικά παραχωρητήρια και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οικιστές της Κυπαρισσίας».Νωρίτερα σε επίσκεψη που έκανε ο κ. Νεφελούδης στις εργατικές κατοικίες στο Ροντάκι είδε από κοντά τις κακοτεχνίες, την εγκατάλειψη των καταστημάτων που έμειναν χωρίς αξιοποίηση ακούγοντας τα παράπονα των δικαιούχων.
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΩΣ 360 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΩΝ
 Με τις νέες ρυθμίσεις οι οικιστές θα πληρώνουν μόνο 304,41€ το τ.μ. ενώ γενναίες εκπτώσεις θα υπάρχουν για πολύτεκνους, άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς σε ένα μήνα θα σταλεί επιστολή στους ιδιοκτήτες για τις νέες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με ηλεκτρονική πλατφόρμα καταβολής οφειλών, με περίοδο αποπληρωμής ως 360 δόσεις. Οι τιμές πάντως για την κατοχή κατοικιών στη Κυπαρισσία είχαν εκτοξευθεί στα 446 ευρώ ανά τ.μ. 
Εκπρόσωπος των οικιστών υπέβαλλε σειρά ερωτημάτων στον Γ.Γ. με τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στη περιοχή, ενώ οικιστές υπέβαλλαν ερωτήσεις για τις ρυθμίσεις, το καθεστώς παραχωρητηριών αλλά και διαδικαστικά θέματα κληρονομιάς κι άλλα, ενώ στο τέλος 
ο γραμματέας του υπουργείου κατέληξε λέγοντας ότι οι παρανομίες του παρελθόντος θα σταλούν στον εισαγγελέα. Στην αίθουσα του εργατικού κέντρου τους ομιλητές καλωσόρισε η εκπρόσωπος του ΡΑ.Κ.Ι. Κυπαρισσίας κ. Ιωάννα Μαραβελή, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο σύμβουλος της περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Μπακούρος ο οποίος μέσω της περιφέρειες προωθεί το έργο φωτισμού της περιοχής αλλά και των προσβάσεων, ενώ παρών ήταν ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων, πρόεδροι συλλόγων, αλλά και πλήθος κόσμου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
       
ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
                            ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και το θέμα του χρέους αλλά και για Μεσσηνιακά θέματα, έκανε στην εφημερίδα μας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Κυπαρισσία στα πλαίσια περιοδείας με τον Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας της χώρας μας.
Σε ερώτηση για τα μέτρα που με κόπο ψήφισε η Κυβέρνηση μετά από μια διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη εκπληρώνοντας από την μεριά της Ελλάδας της υποχρεώσεις της για το θέμα του χρέους, έστειλε μήνυμα στους δανειστές τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος, εξάλλου όλοι παραδέχτηκαν ότι δεν είναι βιώσιμο με την Κυβέρνηση να εκπληρώνει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το παραπάνω υπό το βάρος του πολιτικού εκβιασμού, αλλά το σημαντικό είναι ότι Η
Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να επιβιώσει" για να προσθέσει ότι "ψηφίστηκαν τα μέτρα μαζί όλα τα απαιτούμενα εξασφαλίσαμε ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους με ξεκάθαρες λύσεις δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, οπότε για πρώτη φορά στη πλευρά της διαπραγμάτευσης εκπληρώθηκε η προυπόθεση για την επίλυση του ζητήματος του χρέους".
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΚΟΡΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ -ΤΣΑΚΩΝΑ
Σε ότι αφορά τα θέματα της Μεσσηνίας τα οποία παρακολουθεί από κοντά ιδίως σε ότι αφορά τα διευρωπαικά δίκτυα εξήγησε ότι "τα 2 βασικά θέματα υποδομών βασική προτεραιότητα αποτελεί το Ριζόμυλος-Κορώνη και το Καλονερό-Τσακώνα δεδομένου ότι πρώτη φορά αυξήθηκε η απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, αλλά υπάρχει προτεραιότητα με βάση το νέο παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης στηρίζοντας τις παραγωγικές προσπάθειες με έμφαση τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Νομού Μεσσηνίας".

                         
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ
ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ το καταστατικό του δικτύου πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» από 34 Δήμους και φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο στόχος του φορέα είναι να ενισχύσει τους Δήμους να οργανώσουν και να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων από πανευρωπαϊκά προγράμματα.
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ θα εξυπηρετήσει επίσης προσφέροντας τεχνική βοήθεια για υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, καθώς και δικτύωση με άλλους φορείς της Ευρώπης, ώστε να υποβάλλουν κοινές προτάσεις. Το δίκτυο θα εστιάσει σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και κοινωνικής οικονομίας. Στο φορέα συμμετέχει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο Πρόεδρος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του, που μία πρωτοβουλία των Δημάρχων της Μεσσηνίας απέκτησε Ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς σε αυτή συμπράττουν Δήμαρχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο και κορυφαία ιδρύματα των δύο Χωρών. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με χρήση και άλλων χρηματοδοτικών μέσων και να διευρύνουμε το δίκτυο με τη συμμετοχή και άλλων φορέων από ολόκληρη της Ευρώπη, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει σε αυτά τα θέματα.» δήλωσε ο ίδιος εχθές το απόγευμα κατά τη διάρκεια της υπογραφής του καταστατικού.
Οι συμμετέχοντες Δήμοι είναι: Δήμος Αλμυρού, Δήμος Αρταίων, Δήμος Αχαρνών, Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δήμος Βέλου-Βόχας, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Δομoκού, Δήμος  Δωδώνης, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Δήμος Ερμιονίδας, Δήμος Ζηρού, Δήμος Ηγουμενίτσας, Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, Δήμος Καρπενησίου, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Μεσσήνης, Δήμος Μήλου, Δήμος Μουζακίου, Δήμος Ναυπλιέων, Δήμος Νεμέας, Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Δήμος Οιχαλίας, Δήμος Πέλλας, Δήμος Πύλου-Νέστορος, Δήμος Τριφυλίας, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Αραδίππου Λάρνακας Κύπρου και τα ιδρύματα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μανιατάκειο Ίδρυμα, Ινστιτούτο περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης Κύπρου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου