19.2.18

Άγγελος Χρονάς συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ" - "Οι νέοι θέλουν η Ελλάδα να τους δώσει πραγματική προοπτική αξιοκρατία και Ελπίδα !"

 Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν !

 Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου αρμόδιος για θέματα υγείας στον Νομό Μεσσηνίας ιατρός Άγγελος Χρονάς στην εφημερίδα "ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ" 

 Διαβάστε αναλυτικά 

 Γιατί ένας νέος επιστήμονας – γιατρός πρέπει να είναι μέλος σε ένα κόμμα και γιατί η επιλογή του είναι η Νέα Δημοκρατία;

Κυρία Λουκέρη, εγώ θα σας ρωτήσω «γιατί όχι»; Εάν όλοι καθίσουμε στο σπίτι μας, κλειστούμε στον μικρόκοσμό μας τότε αφήνουμε τον τόπο στην τύχη του. Αυτό θέλουμε; Αυτό χρειάζεται σήμερα ο τόπος; Όχι. Χρειάζεται οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επιστήμονες, οι άνεργοι, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως δυσκολίες για πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία κ.ο.κ. να πάρουν θέση, να μιλήσουν. Και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει σε αυτούς τους ανθρώπους βήμα, λόγο και ρόλο μέσα από το Μητρώο Στελεχών στο οποίο συμμετέχω κι εγώ. Και η ΝΔ τους ακούει, συνδιαλέγεται με τη νέα γενιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας που οι νέοι απορρίπτουν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα συλλήβδην.
Σε ότι αφορά την επιλογή του Κόμματος. Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη, του πραγματικού πατριωτισμού και της αλήθειας. Η ιστορική της διαδρομή, οι ιστορικές της επιλογές, οι άνθρωποί της, το αποδεικνύουν.
 

 Πώς είναι η κατάσταση στο χώρο της υγείας και πώς βιώνει ένα νέος γιατρός τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με τα μνημόνια σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;

Δυστυχώς, η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι απογοητευτική. Τα μνημόνια επηρέασαν πολύ τον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Και αυτό επηρεάζει όλους τους πολίτες οριζοντίως. Τα νοσοκομεία λειτουργούν ήδη σε οριακή κατάσταση, χωρίς υλικά και προσωπικό. Και το υπάρχον ιατρονοσηλευτικόπροσωπικό κάνει υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες για να κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο η δημόσια υγεία. Και μάλιστα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι 561 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα δοθούν φέτος - όταν μάλιστα οι Έλληνες πληρώνουν πολλά περισσότερα από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας σε σχέση με τους πολίτες άλλων χωρών - όπως επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής. Αυτή η κυβέρνηση που υποκριτικά μιλάει για κοινωνική ευαισθησία έχει διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Το βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.
 

  Πώς μπορούν οι αποφάσεις και οι επιλογές των πολιτικών και κυρίως της Κυβέρνησης να αλλάξουν την κατάσταση και να βελτιωθούν οι συνθήκες στο χώρο των νοσοκομείων και γενικότερα στην υγεία για εργαζόμενους και ασθενείς (εξωτερικούς ή νοσηλευόμενους);

Μα η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα, ο πυρήνας της πολιτικής και, κυρίως, της δημόσιας πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Η διαχείριση των δημοσίων θεμάτων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αποτελεί βασικό συστατικό ενός κοινωνικού κράτους. Είναι οι επιλογές και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης που ρυθμίζουν τον τομέα της υγείας.

Είναι αναγκαίο ένα σύστημα υγείας που θα παρέχει σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών και γι’ αυτό απαιτείται μια συνολική και ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας. Και βέβαια προτεραιότητα έχουν όσοι δοκιμάζονται περισσότερο στην κρίση. Θα σας πω άμεσα τρεις παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν στην πράξη τις υπηρεσίες υγείας και μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος: Ραντεβού με ιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού στο μοντέλο της Βρετανίας. Επιπλέον, επέκταση, για χρόνιους πάσχοντες, του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους 6 στους 12 μήνες, που ως μέτρο μειώνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Και τρίτον κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους για ειδικές κατηγορίες ασθενών. Όλα αυτά είναι μικρές αλλά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν στην πράξη τις υπηρεσίες υγείας.
 

 Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι συνάδελφοί σας γιατροί, αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Εσείς θα το επιχειρούσατε; Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πείσει κάποιον από αυτούς να επιστρέψει στη χώρα μας και να προσφέρει εδώ τις υπηρεσίες του;

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, διότι η φυγή των ιατρών στο εξωτερικό συνιστά μια μεγάλη απώλεια κοινωνικού θησαυρού. Ξέρετε, οι συνάδελφοι γιατροί που φεύγουν, αναγκάζονται να το κάνουν σε μια περίοδο της ζωής τους που ανέμεναν τη δικαίωση της προσπάθειάςτους, διότι έχουν για πολλά χρόνια επενδύσει η οικογένειά τους, οι δικοί τους άνθρωποι και βέβαια και οι ίδιοι με μεγάλους κόπους, καθώς και η κοινωνία και η πολιτεία με τη δωρεάν παιδεία που τους παρείχε. Δυστυχώς αυτούς τους επιστήμονες και τις υψηλοτάτου επιπέδου γνώσεις θα τις απολαύσουν οι κοινωνίες που τους υποδέχονται. Παρότι σε μικρότερη ηλικία το είχα σκεφτεί να φύγω στο εξωτερικό, πήρα την απόφαση μέσα από την πολιτική μου δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλλω και να αναδείξω αυτά τα ζητήματα, παρά να φύγω. Και βέβαια ως περιφερειακός σύμβουλος με τον Πέτρο Τατουληεντεταλμένος για θέματα Υγείας στο Ν. Μεσσηνίας μου δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Βέβαια κατανοώ απόλυτα, όσους παίρνουν αυτή τη μεγάλη και δύσκολη, πολλές φορές, απόφαση.Αυτοί οι άνθρωποι, και δε μιλώ μόνο για το ιατρικό προσωπικό, θέλουν να αισθανθούν ότι η Ελλάδα θα τους δώσει πραγματική προοπτική, αξιοκρατία και ελπίδα. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το κάνουν.
 

 Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα για το αύριο και τι θεωρείτε πώς πρέπει να αλλάξει για να την εμπιστευθούν οι πολίτες και να της δώσουν αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές;

Η ΝΔ υπηρέτησε τον τόπο με υψηλό πατριωτικό αίσθημα και καθήκον. Ο Αντώνης Σαμαράς οδήγησε το «καράβι» σε ασφαλή νερά. Και να γνωρίζετε ότι όσοι τότε τον λοιδορούσαν, σήμερα αναγνωρίζουν και τιμούν το έργο του. Σήμερα η ΝΔ με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε μια νέα σελίδα στην μακρά ιστορία της. Τα τελευταία δύο χρόνια εγκαινίασε μια σειρά από δράσεις που ενισχύουν τη συμμετοχή και τη διαβούλευση με τους πολίτες. Μέσα από αυτή τη συνεχή και ουσιαστική επικοινωνία με τους πολίτες, με τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, με τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, όλες τις κοινωνικές ομάδες στοχεύουμε να αναπτύξουμε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Κεντρικός στόχος της ΝΔ δεν είναι απλά η αυτοδυναμία, αλλά η ουσιαστική συνεργασία με όλες τις μεταρρυθμιστικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ώστε να επιστρέψει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.
 

  Υπηρετείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παλιότερα τον Α’ Βαθμό και τώρα τον Β’ Βαθμό. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την βελτίωση του Καλλικράτη.Η απλή αναλογική θεωρείτε πώς πρέπει να υιοθετηθεί ως εκλογικό σύστημα;

Πράγματι, ήμουν δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου- Νέστορος με τον δήμαρχο Δ.Καφανταρη και σήμερα είμαι Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Καλλικράτης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Αναμφίβολα, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του. Η διασφάλιση πόρων για τους ΟΤΑ, ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και να ασκούν πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους είναι σημαντική. Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των ΟΤΑ και μεταξύ ΟΤΑ και κεντρικής διοίκησης. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας στους ΟΤΑ, μαζί με την αντίστοιχη μεταφορά πόρων.

Η απλή αναλογική κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Πρόκειται για μια μικροκομματική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.Η Κυβέρνηση αγνοεί ότι ένα εκλογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε αυτά. Μια τέτοια ρύθμιση είναι χτύπημα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αποτρέπει τη σταθερότητα της διοίκησης και αποδυναμώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 

 Επιστήμη ή Πολιτική; Συνυπάρχουν; Ποιο υπερέχει; Η κεντρική πολιτική σκηνή είναι στις βλέψεις σας μέσα από μία διαδικασία ανανέωσης των ψηφοδελτίων του κόμματος της ΝΔ;

Επιστήμη ΚΑΙ Πολιτική. Συνυπάρχουν και είναι απαραίτητο να συνδυάζονται αρμονικά!  Και η Νέα Δημοκρατία δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να συνεισφέρουν σε μία μεγάλη, κοινή προσπάθεια, για την ανόρθωση της πατρίδας.  Σε ότι με αφορά το θέμα τη συμμετοχής μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχω καταθέσει τα επιστημονικά και επαγγελματικά μου διαπιστευτήρια και έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του Προέδρου. Ασφαλώς και θα δώσω τη μάχη για την Πατρίδα και το κόμμα, εφόσον μου ζητηθεί.
 

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας; Ποια είναι η δική σας πρόταση για την ανάπτυξη του τόπου; Το πρόβλημα πιστεύετε πώς είναι μόνο οικονομικό;

Όσο αυτή η Κυβέρνηση παραμένει, τόσο ο απολογισμός γίνεται πιο θλιβερός, τόσο περισσότερο πλήττονται οι πολίτες, καταστρατηγούνται οι θεσμοί και κινδυνεύει η Δημοκρατία μας. Εμείς μιλάμε για ουσιαστική απελευθέρωση των δυνάμεων της πατρίδας και των εμποδίων που σήμερα μας κρατούν καθηλωμένους.

Η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν αφορά μόνο στην τεχνοκρατική πτυχή των δημόσιων πολιτικών. Είναι ταυτόχρονα και μια βαθιά ιδεολογική μάχη που απαιτεί από όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας. Την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργική φιλοδοξία.

Και βέβαια η σημερινή ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική. Τα τρία αυτά χρόνια, δυστυχώς, η Ελλάδα πρόβαλε στον υπόλοιπο κόσμο τον χειρότερο εαυτό της: Αδιαπραγμάτευτες αξίες τσαλαπατήθηκαν. Ο ορθολογισμός ονομάστηκε ελιτισμός. Η προσπάθεια για πρόοδο έγινε ρετσινιά. Την αμάθεια, κάποιοι, την ονόμασαν λαϊκότητα. Η αριστεία προϊόν «κλήρωσης».Το ψέμα απενεχοποιήθηκε. Η κοινωνία δηλητηριάστηκε από την έκπτωση όλων των αξιών, τις οποίες η πατρίδα μας ανέδειξε κάθε φορά που κατάφερε να μεγαλουργήσει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου