2.3.18

Προφυλακιστέοι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία. Αυτές είναι οι κατηγορίες

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο που επικαλείται τα τουρκικά Μέσα, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία για “παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής”.
Η επίσημη κατηγορία από το τουρκικό δικαστήριο:
Η επίσημη διατύπωση της απόφασης του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι η κάτωθι:
«Επειδή εισήρθαν σε απαγορευμένη περιοχή πρώτου βαθμού, επειδή υπάρχει υποψία διαφυγής τους, επειδή υπάρχει υποψία αλλοίωσης πειστηρίων, επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε η σύλληψή τους. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να εξεταστούν τα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων τους».
Το κατηγορητήριο στα τουρκικά: «Sulh Ceza Hakimliği, Yunan askerler teğmen Aggelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitros Kouklatzis’in, ‘1’inci derecede askeri yasak bölge ihlali’, ‘kaçma şüphesi’, ‘delileri karartma şüphesi’, ‘ikametgahlarının Türkiye’de bulunmaması’, ‘yurtdışına kaçma olasılığı’ gerekçeleriyle tutuklanmalarına karar verdi. Mahkeme ayrıca, askerlerin üzerinden çıkan dijital verilerin de incelenmesine karar verdi».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη διατύπωση του κατηγορητηρίου δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ή η έννοια της «κατασκοπείας».
Σε φυλακή της Τουρκίας έχουν προφυλακιστεί οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί με την κατηγορία της κατασκοπίας.
Θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η κατηγορία που τους βαρύνει είναι αυτή της «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η απόφαση για προφυλάκιση ελήφθη επίσης λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», «για υποψία παραποίησης στοιχείων», για «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία», για «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό».
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσιν στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.
Οι φωτογραφίες της μεταγωγής των δύο στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, από τους άντρες της χωροφυλακής όπως δημοσιεύθηκαν από τον Ιλχάν Ταχσίν.


Ποιοι είναι οι δύο στρατιωτικοί
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan πρόκειται για τους Άγγελο Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και τον Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ), ο οποίος απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Οι δυο έλληνες στρατιωτικοί  συνελήφθησαν από Τούρκους την Πέμπτη 01/03/2018 ενώ έκαναν περιπολία στα σύνορα στον Έβρο και έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της κακοκαιρίας θα περάσουν από δίκη. Οι τούρκοι δηλαδή επιλέγουν τον πόλεμο νεύρων στην Ελλάδα.
Με την  κατηγορία  για απόπειρα κατασκοπίας στους δύο Eλληνες στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος πρότεινε ο Tούρκος στρατιωτικός εισαγγελέας σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ.
Οι κατηγορίες είναι «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπίας» και «είσοδο σε στρατιωτική – απαγορευμένη περιοχή». Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατέθεσαν στο τουρκικό στρατιωτικό δικαστήριο.
Τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων κατασχέθηκαν και εξετάστηκαν από τις τουρκικές αρχές.
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή». Οι Αρχές ελέγχουν και τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Πεντάγωνο: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή και όχι για κατασκοπεία θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, που φέρεται να εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου.   2.3.2018
Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν - Το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή τους
Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.   Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ.
Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.   Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το πρωί έγινε γνωστό πως ένας υπολοχαγός και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) του ελληνικού στρατού συνελήφθησαν την Πέμπτη από τουρκική περίπολο στον Έβρο, αφού είχαν χαθεί λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρίσκονταν σε έδαφος της Τουρκίας.
Η  ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού
Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».
Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δόθηκε εντολή να συλληφθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου