3.3.18

Με 13 εκατομμύρια μέλη το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο!

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ιστότοπο Science Alert, για το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο. 

Ένα γενεαλογικό δέντρο με 13 εκατ. μέλη, περισσότερα δηλαδή και από τους κατοίκους της Ελλάδας, δημιούργησαν ειδικοί στη γενεαλογία με τη βοήθεια υπολογιστών, χρησιμοποιώντας μαθηματικές τεχνικές.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ιστότοπο Science Alert, για το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Γιάνιβ Έρλιχ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τα «προφίλ» 86 εκατ. ανθρώπων που υπάρχουν στον ιστότοπο γενεαλογίας Geni.com και ανακάλυψαν μακρινούς οικογενειακούς δεσμούς (αίματος ή γάμου) ανάμεσα σε περίπου 13 εκατ. ανθρώπους, διασκορπισμένους σε διάφορα μέρη της Γης.
Η μελέτη του οικογενειακού δέντρου, το οποίο καλύπτει 500 χρόνια μετακινήσεων ανθρώπων και γάμων μεταξύ τους, επιτρέπει τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τις μεταναστεύσεις ή με το πώς έχουν μεταβληθεί διαχρονικά οι προτιμήσεις για τον γάμο.
Μεταξύ άλλων, το «δέντρο» αποκαλύπτει ότι με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει συνεχώς η γεωγραφική απόσταση που διανύει κανείς για να βρει το ταίρι του. 
Για παράδειγμα, πριν από το 1750 οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ παντρεύονταν κάποιον ή κάποια που ζούσε σε απόσταση έως δέκα χιλιομέτρων από τον τόπο τους. 
Όμως, 200 χρόνια αργότερα, όσοι έχουν γεννηθεί το 1950, παντρεύονται κάποιον που ζει σε απόσταση κατά μέσο όρο 100 χιλιομέτρων από τον τόπο γέννησής τους.
Επιπλέον, μεταξύ 1650-1850 ήταν συνηθισμένο για τα τέταρτα ξαδέρφια να παντρεύονται, αλλά όχι σήμερα πια. 
Το οικογενειακό δέντρο των 13 εκατ. μελών είναι διαθέσιμο για έρευνα στον διαδικτυακό τόπο FamiLinx.org, τον οποίο δημιούργησαν οι ερευνητές. Όπως διευκρίνισαν οι ίδιοι, αν κανείς βρει το όνομά του στο Geni.com, τότε είναι πιθανό να είναι και αυτός ένα από τα 13 εκατ. μέλη του «δέντρου»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου