4.4.18

Έρευνα: Θέλεις να ζεις με λιγότερο άγχος; Εγκατάλειψε το Facebook

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τουλάχιστον τα ολιγοήμερα διαλείμματα απ’ το δημοφιλές social media επηρεάζουν θετικά τη διάθεση και τα επίπεδα στρες.
Αν μέχρι τώρα ο μόνος λόγος για να αποχωρήσετε απ’ το Facebook ήταν η ανησυχία για το πού καταλήγουν τα προσωπικά σας δεδομένα, αφού το δημοφιλέστερο social media αποδείχθηκε με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica ότι δεν τα προφύλασσε όπως θα έπρεπε, μόλις αποκτήσατε άλλον έναν. Τουλάχιστον προσωρινά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με μια νέα μελέτη από ομάδα του πανεπιστημίου του Κουινσλάντ και του Καθολικού Πανεπιστήμιου της Αυστραλίας, που μελέτησαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της αποχώρησης απ’ το Facebook, αυτή η επιλογή σημαίνει λιγότερο άγχος.
Η μελέτη με τίτλο «Το άγχος των Online φίλων», που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social Psychology, έγινε σε 138 ενεργούς χρήστες του Facebook. Αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων τα μέλη της μίας κλήθηκαν να μείνουν offline για μια εβδομάδα, ενώ στα μέλη της άλλης δόθηκε η εντολή να συνεχίσουν τη συνήθη δραστηριότητά τους.
Έπειτα από μια εβδομάδα οι επιστήμονες μέτρησαν τη συγκέντρωση της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης που ευθύνεται για τα επίπεδα του στρες. Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που είχαν να κάνουν με τη διάθεση, την αίσθηση μοναξιάς και την ικανοποίηση απ’ τη ζωή τους.
Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έμειναν εκτός Facebook είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.
«Η έρευνα δείχνει ότι ο τυπικός χρήστης του Facebook μπορεί περιστασιακά να βρίσκει κουραστική την τόση υπερπληροφόρηση απ’ τα social media και ότι οι «διακοπές» απ’ το Facebook θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό το άγχος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, έπειτα από ένα διάλειμμα πέντε ημερών, πολλοί απ’ τους συμμετέχοντες ήταν χαρούμενοι που επέστρεφαν σε αυτό, παρόλο που η χρήση του Facebook τους προκαλούσε άγχος. Κοινώς κάποιοι ένιωθαν ότι κάτι έχαναν.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Eric Vanman: «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσος καιρός χρειάζεται γι’ αυτή τη μείωση κορτιζόλης ή πότε αρχίζει πάλι να αυξάνεται προτού κάποιος αποφασίσει να επιστρέψει στο Facebook. Για παράδειγμα η ολιγοήμερη αποχή απ’ το Facebook θα μπορούσε να μειώνει το στρες, ενώ μια μεγαλύτερη ίσως δίνει την αίσθηση σε κάποιον ότι χάνει πράγματα και έτσι να αρχίζει πάλι να αυξάνεται η κορτιζόλη.»
Ο Vanman τονίζει ότι αυτές οι ψυχολογικές επιπτώσεις χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, όμως σε κάθε περίπτωση κάποια διαλείμματα απ’ το Facebook κάθε άλλο παρά βλάπτουν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου