19.5.18

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018

Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών δράσεων σχολικού έτους 2017-2018

Η καθιερωμένη ετήσια γιορτή της μαθητικής δημιουργίας πραγματοποιείται φέτος από τις 21 έως τις 26 Μαΐου στη Μεσσηνία και περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις: παρουσιάσεις προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, μουσικο-χορευτικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις στην Καλαμάτα, την Κυπαρισσία αλλά και περιφερειακά σε διάφορα σχολεία της Μεσσηνίας.

Οι Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας) που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και ο βασικός κορμός των προγραμματισμένων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα: 21 & 23 Μαΐου, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία: 24 Μαΐου, Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας
Θεατρικές παραστάσεις: 22, 23 & 26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
• Περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας

Οι εκδηλώσεις στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας περιλαμβάνουν παρουσιάσεις προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν σε σχολεία της Μεσσηνίας, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και χορευτικά ή θεατρικά δρώμενα που ετοίμασαν οι μαθητές.

Οι μαθητικές θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, και οι οποίες είναι ανοικτές για το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο, είναι οι εξής:

-Τρίτη 22 Μαΐου: Εγώ κι εσύ μαζί, σύμπραξη σχολείων
ΔΗΠΕΘΕ, ώρα 11.00, Διάρκεια: 40 λεπτά
Σχολεία που συμμετέχουν: EEEEK Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Γυμνάσιο Διαβολιτσίου.

Το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Εγώ κι εσύ μαζί» είναι βασισμένο στο «Αγόρι με τη βαλίτσα»  του Μάικ Κένι και το «Σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου. Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, το οποίο οργανώνεται από  το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση & την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


-Τετάρτη 23 Μαΐου: Υπάρχει και φιλότιμο, Γυμνάσιο Μελιγαλά
ΔΗΠΕΘΕ, ώρα 20.00, Διάρκεια: 80λεπτά

Η Θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου Μελιγαλά παρουσιάζει το δημοφιλές έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο», που προετοιμάστηκε στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων, με συντονιστή τον εκπαιδευτικό Άγγελο Σολδάτο.

-Σάββατο 26 Μαΐου: Την Πατρίδα μ’ έχασα, Γενικό Λύκειο Πεταλιδίου, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου
ΔΗΠΕΘΕ, ώρα 20.00, Διάρκεια: 90 λεπτά

Το Γενικό Λύκειο Πεταλιδίου παρουσιάζει τη θεατρική, χορευτική παράσταση με θέμα «Την πατρίδα μ΄ έχασα», η οποία προετοιμάστηκε στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων. Το πρόγραμμα αναφέρεται στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1924. Αποτελείται από θεατρικό και χορευτικό μέρος και συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό. Μαρτυρίες προσφύγων συνδυασμένες με τις αναμνήσεις και τη ζωή τους στον Πόντο συνθέτουν τον βασικό κορμό της παράστασης, ο οποίος, όμως, πλαισιώνεται από τους ποντιακούς χορούς, που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Η παράσταση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Παράλληλα με την παράσταση του Λυκείου Πεταλιδίου, θα λειτουργεί στο ΔΗΠΕΘΕ έκθεση ζωγραφικής με έργα που αναφέρονται στη γενοκτονία, από μαθητές του Τμήματος Συντήρησης Έργων Τέχνης του Εσπερινού ΕΠΑΛ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας: http://dide.mes.sch.gr/ypsd/p/ ή εδώ: https://drive.google.com/file/d/1ubkne9ku9A8bdnQ_7n37OEwreAnAfCY7/view

Παράλληλα, πολλά σχολεία θα παρουσιάσουν εκδηλώσεις στους χώρους τους ή σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς σε όλη τη Μεσσηνία.

Διοργάνωση: Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων
Συνδιοργάνωση για τις κεντρικές εκδηλώσεις: Δήμος Καλαμάτας, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Κυπαρισσίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου