17.5.18

Πονηρά αστεία και σκέψεις για τη σεξουαλικότητα στο ημερολόγιο της Αννας Φρανκ

Ολλανδοί ερευνητές αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι δύο σελίδες του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, που καλύπτονταν επίτηδες με χαρτί, περιείχαν σκανδαλιστικά αστεία και σκέψεις για τη σεξουαλικότητα.
"Η Άννα Φρανκ γράφει για τη σεξουαλικότητα με αφοπλιστικό τρόπο.
 Όπως κάθε έφηβη διερωτάται για το θέμα αυτό", εξηγεί ο Ρόναλντ Λέοπολντ, διευθυντής του Σπιτιού της 'Αννας Φρανκ.
Η Φρανκ είχε χρησιμοποιήσει άλλο χαρτί για να καλύψει τις δύο σελίδες του ημερολογίου, αλλά η τεχνολογία επεξεργασίας της εικόνας επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου τους.
"Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη σελίδα για να γράψω σκανδαλιστικά αστεία", έγραψε στις 28 Σεπτεμβρίου 1942, όπως αναφέρει το Σπίτι της 'Αννας Φρανκ.
Η εβραία έφηβη, 13 χρονών τότε, έγραψε τέσσερα τολμηρά αστεία και πρόσθεσε ένα κείμενο 33 σειρών αναφερόμενη στη σεξουαλική εκπαίδευση και στις εκδιδόμενες γυναίκες.
Η ανακάλυψη αυτή μας "φέρνει ακόμη πιο κοντά στη μικρή 'Αννα, συντάκτρια του ημερολογίου", πρόσθεσε ο Λέοπολντ. Μερικούς μήνες αφότου κάλυψε την πρώτη σελίδα, 'η Άννα υπογράμμισε τη σημασία να υπάρχει πλήρης και ποιοτική σεξουαλική εκπαίδευση και ότι δεν καταλάβαινε γιατί οι ενήλικες ήταν τόσο διακριτικοί στο θέμα αυτό'. Οι σελίδες αυτές δεν είναι στην πραγματικότητα σκανδαλώδεις ούτε προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι η 'Αννα έγραφε συχνά πυκνά για το θέμα της σεξουαλικότητας στο ημερολόγιο της. Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον από πλευράς εξέλιξής της ως συγγραφέα και ως έφηβης είναι το γεγονός ότι αναπτύσσει κάτι σαν φαντασία". 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου