6.6.18

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ NEWSMESSINIA: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ: 1958-ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΛΑΜΨΕ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΠΕΛΕ Νο 6


Γράφει: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ.Α.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
           Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ - ΠΣΑΤ
 
Οι μαγικοί Μαγυάροι δεν υπάρχουν πλέον. 
Η Σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία το 1956 έγινε η αιτία πολλοί από τους παίκτες της «χρυσής» ομάδας που έπαιζαν στο εξωτερικό να μην επιστρέψουν ποτέ στην πατρίδα τους. Για πρώτη φορά και τα  τέσσερα κράτη της Βρετανικής κοινοπολιτεία προκρίθηκαν στην τελική φάση αλλά με αδύναμες ομάδες. Η Ομάδα της Αγγλίας είχε αποδεκατιστεί από την τραγωδία του Μονάχου στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο οι Ντάγκαν Εντουαρντς, Τόμι Τέιλορ, και Ρότζερ Μπέρν. Η Σοβιετική Ένωση έδωσε για πρώτη φορά το παρόν σε τελική φάση, ενώ μετά από 24 χρόνια επέστρεψε και η Αργεντινή. Στα πολιτικά προβλήματα της εποχής στην Μέση Ανατολή έγιναν η αφορμή κα καταργηθεί η προκριματική φάση  τόσο στην Ασιατική όσο και στην Αφρικανική ζώνη.
Το εναρκτήριο λάκτισμα του 6ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου δόθηκε στις 8 Ιουνίου 1958 και τα φώτα της γιορτής χαμήλωσαν στις 29 Ιουνίου, με τον μεγάλο τελικό και το θρίαμβο της Βραζιλίας. Στο Μουντιάλ της Σουηδίας πήραν μέρος 16 ομάδες από τις 53 που δήλωσαν συμμετοχή στον προκριματικό γύρο.
Η Ελλάδα συμμετείχε στον 7ο προκριματικό όμιλο, με αντιπάλους τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία. Με μία ισοπαλία, 3 ήττες και τέρματα 2-9, τερμάτισε τελευταία, ενώ την πρόκριση πήρε η Γιουγκοσλαβία. Η Εθνική συγκροτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από παίκτες των τριών μεγάλων του Κέντρου, όπως οι Θεοδωρίδης, Λινοξυλάκης, Νεστορίδης, Υφαντής, Πολυχρονίου, Παπάζογλου και Πετρόπουλος.
Από τις 16 ομάδες της τελικής φάσης, οι 12 προέρχονταν από την Ευρώπη και οι 4 από τη Λατινική Αμερική. Ομάδες από την Αφρική και τη Ασία δεν συμμετείχαν, επειδή αρνήθηκαν να αγωνισθούν με το Ισραήλ, για πολιτικούς λόγους. Το 1956 Αίγυπτος και Ισραήλ ήλθαν σε πόλεμο, ως επακόλουθο της κρίσης στο Σουέζ. 
Στα γήπεδα της Σουηδίας η Βραζιλία από την αρχή με εξαίρεση το 0-0 με την Αγγλία  που στα 110 ματς του παγκοσμίου κυπέλλου ήταν το πρώτο ματς που έληξε με λευκή ισοπαλία, έδειξε την ασυναγώνιστη δυναμική της .
 Η Βραζιλία έδειξε από την αρχή ότι θα είναι το φαβορί. Παίχτες, όπως οι Βαβά, Ντιντί, Ζίτο, Ζαγκάλο και Γκαρίντσα, διψούσαν να σηκώσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά και να ξεπλύνουν τη ντροπή του 1950, όταν η «σελεσάο» έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα στο σπίτι της, το περίφημο «Μαρακανά», από τη γειτόνισσά της Ουρουγουάη. Στο πλαίσιο του τετάρτου ομίλου νίκησε την Αυστρία με 3-0, αναδείχθηκε ισόπαλη της Αγγλίας με 0-0 και επικράτησε με 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης του κορυφαίου τερματοφύλακα όλων των εποχών Λεβ Γιασίν. 
Στο πρόσωπο του 17χρονου Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο που κατεγράφη στην παγκόσμια Ιστορία ως Πελέ είχε βρει τον παίκτη παγκόσμιας κλάσης και ακτινοβολίας. Κόντρα στην Γαλλία του Ζίλ Φοντέν ο Πελέ είχε επιτύχει 3 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο στο κάθε άλλο παρά κολακευτικό 5-2 για τους «Τρικολόρ» Παραδόξως η οικοδέσποινα Σουηδία ,μια αργή και γερασμένη ομάδα κατάφερε να φτάσει στον τελικό και φυσιολογικά να υποκύψει στην ανωτερότητα και την φρεσκάδα της διψασμένης για διάκριση Βραζιλίας.
Ο ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Στις 29 Ιουνίου,  στο στάδιο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης έγινε ο μεγάλος τελικός, με αντιπάλους τη Σουηδία και τη Βραζιλία, παρουσία 52.000 θεατών και με διαιτητή τον γάλλο Μορίς Γκιγκού. Οι «γαλαζοκίτρινοι» του ιταλοβραζιλιάνου τεχνικού Βιτσέντε Φέολα δεν χαρίστηκαν στους οικοδεσπότες της διοργάνωσης και τους συνέτριψαν με 5-2. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Λίντχολμ (4'), Βάβα (10', 32'), Πελέ (56'), Ζαγκάλο (68'), Σίμονσον (80') και Πελέ (89').
Ήταν το πρώτο από τα πέντε Κύπελλα, που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα η Βραζιλία και το μοναδικό Μουντιάλ με νικήτρια ομάδα από άλλη ήπειρο. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του '58 αντέχουν ακόμη δύο ρεκόρ: Του πρώτου σκόρερ, που κατέχει ο γάλλος Ζιστ Φοντέν με 13 γκολ και των περισσοτέρων γκολ σε τελικό.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ-ΖΙΣΤ ΦΟΝΤΕΝ
Γεννήθηκε στο Μαρόκο από Γάλλους γονείς. Ο επιθετικός των «Τρικολόρ» πέτυχε 13 γκολ σε 6 ματς, επίδοση που παραμένει η κορυφαία της διοργάνωσης. Σέντερ-φόρ σπάνιας κλάσης με καριέρα στις Νις και Ρέμς, αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1962 μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Σικού σε αγώνα της Ρέμς με την Σοσώ. Το αστέρι φυσικά της διοργάνωσης ήταν ο Πελέ τον οποίο στα 17 του επέβαλαν οι συμπαίκτες του στον προπονητή της εθνικής Βραζιλίας Βισέντε Φεόλα.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Χώρα Διεξαγωγής: Σουηδία
Στάδια: Μπόρας (Ryavallen), Εσκιλστούνα (Tunavallen), Γκέτεμποργκ (Nya Ullevi), Χάλμσταντ (Örjans Vall), Χέλσινμποργκ (Olympiastadion), Μάλμο (Stadium), Νορκόπινγκ (Idrottsparks), Όρεμπο (Eyravallen), Σαντβίκεν (Jernvallen), Στοκχόλμη (Rasunda), Ουντεβάλλα (Rimnersvallen), Βαστεράς (Arasvallen)
Χρόνος Διεξαγωγής: 8 Ιουνίου - 29 Ιουνίου 1958
Χώρες που συμμετείχαν (16): Δυτική Γερμανία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Β. Ιρλανδία, Αυστρία, Σκωτία, Ουαλία, Ουγγαρία, Σοβιετική Ένωση, Μεξικό, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βραζιλία.
Αριθμός Αγώνων: 35
Σύνολο Θεατών: 905.830
Μέσος όρος θεατών: 25.880
Σύνολο Τερμάτων: 126
Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 3,6 
Ο Τελικός
Βραζιλία - Σουηδία 5-2 (2-1)
Γήπεδο: «Ρσσούντα», Στοκχόλμη, 29 Ιουνίου 1958
Θεατές: 51.800
ΣΟΥΗΔΙΑ: Κάλε Σβένσον, Μπιόριεσον, Μπέργκμαρκ, Άξμπομ, Πάρλινγκ, Μπενγκτ Γκούσταβσον, Σκόγκλουντ, Χάμριν, Λίντχολμ, Γκρεν, Άγκνε Σίμονσον.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Ντζάλμα Σάντος, Νίλτον Σάντος, Ιντεράλντο Μπελίνι, Ζίτο, Ορλάντο Περάνια, Γκαρίντσα, Ζαγκάλο, Ντιντί, Πελέ, Βαβά.
Σκόρερ: 4' Λίντχολμ, 80' Σίμονσον / 9' και 32' Βαβά, 55' και 90' Πελέ, 68' Ζαγκάλο
Διαιτητής: Μορίς Γκιγ (Γαλλία) 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ
13 γκολ Ζίστ Φοντέν - Γαλλία
6 γκολ Πελέ - Βραζιλία
Χέλμουτ Ραν - Δυτ. Γερμανία
5 γκολ Πίτερ Μακ Πάρλαντ - Β. Ιρλανδία
Βαβά – Βραζιλία.
 Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
1)Γιασίν (Σοβιετική Ενωση),Τζάλμα Σάντος (Βραζιλία)Νίλτον Σάντος(Βραζιλία)Ορλάντο(Βραζιλία)Μπελίνι (Βραζιλία)Ντιντί(Βραζιλία)Κοπά (Γαλλία)Πελέ(Βραζιλία)Χαμριν (Σουηδία)Φοντέν (Γαλλία)Γκαρίντα(Βραζιλία)
ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Το παγκόσμιο κύπελλο του 1958 ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Δ. Γερμανία βρέθηκε πίσω στο σκορ και στα τρία παιγνίδια της στον όμιλο, κατάφερε όμως να μη χάσει σε κανένα (νίκησε Αργεντινή, ισοπαλία με Τσεχοσλοβακία και Β. Ιρλανδία) και έτσι πήρε την πρώτη θέση και την πρόκριση.
Ένα κοινό στοιχείο υπάρχει στα έξι γκολ του Πελέ στο τουρνουά. Όλα σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο.
Στο παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 υπάρχει η πρώτη εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης και του πρώτου διαιτητή από τη χώρα, του Νικολάι Λατίσεφ.
Το παιγνίδι Βραζιλία - Αγγλία ήταν το πρώτο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν σημειώθηκαν τέρματα, ενώ το ίδιο ματς ήταν το μοναδικό στο οποίο η μετέπειτα πρωταθλήτρια Βραζιλία, δεν κατάφερε να νικήσει στον δρόμο της προς το τρόπαιο.
Το γεγονός ότι το τουρνουά ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο είχε και τα αρνητικά του. Όταν προηγήθηκε η Σουηδία στον τελικό και μέχρι να ισοφαρίσει η χώρα τους, περίπου 250 Βραζιλιάνοι έχασαν τη ζωή τους στη Βραζιλία, αφού όλοι θυμήθηκαν το κάζο του 1950… 
Με την επιτυχία της αυτή η Βραζιλία έγινε και παραμένει η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μακριά από την ήπειρο στην οποία ανήκει γεωγραφικά (το επανέλαβε το 2002).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου