1.7.18

652 λέξεις για το μοναδικό “Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa” στη Μάνη

Κείμενο: Βλάσης Κωστούρος

Εκατοντάδες ερεθιστικές μνήμες. Σαν αυτές που σου γεννά μια καλή ταινία στο σινεμά ή μια φωτογραφία από ένα μέρος που κάποτε ταξίδεψες και θες οπωσδήποτε να επιστρέψεις. Κάτι τέτοιο νιώθεις όταν περνάς την πέτρινη είσοδο του “Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa” στο Οίτυλο της Μάνης. Η βεβαιότητα μιας αξέχαστης εμπειρίας, η ομορφιά της οποίας δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε απόλυτο βαθμό από καμία φωτογραφική μηχανή, από κανένα insta story. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου τονίζει και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, η κ. Πέγκυ Νίκα, όταν θα τη συναντήσω. «Όσο καλές φωτογραφίες και να βγάλεις, η αίσθηση που νιώθεις όταν έρχεσαι εδώ, αυτό που βλέπουν ζωντανά τα μάτια σου, δεν μπορεί να το αποτυπώσει καμία λήψη». Έχει απόλυτο δίκιο.
Η κ. Νίκα είναι ένας ευχάριστος και εξωστρεφής άνθρωπος, με έναν σπάνιο βαθμό οικειότητας. Αυτή της την αύρα, έχει φροντίσει να τη φωλιάσει σε κάθε γωνιά του ξενοδοχείου. «Θέλω ο κόσμος που μας επιλέγει, να νιώθει ότι έρχεται στο σπίτι του. Όταν φτιάχναμε το ξενοδοχείο, αυτό ήταν το μόνο που είχα στο μυαλό μου. Να φτιάξουμε ένα μεγάλο σπίτι, που θα είναι ανοιχτό, φιλόξενο, οικείο, ζωντανό. Ένα μέρος που να νιώθεις ασφάλεια και γαλήνη. Νομίζω ότι το πετύχαμε», μου λέει ενόσω κατηφορίζουμε με το αμάξι προς την Αρεόπολη, διασχίζοντας το παραθαλάσσιο Οίτυλο στη μαγική ώρα του σούρουπου. Η γραφική πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της ευρύτερης περιοχής, με ζωντανά πέτρινα σοκάκια, πολλά όμορφα μπαράκια και εστιατόρια, πάγκους με τοπικά προϊόντα και μια σειρά από εντυπωσιακά πυργόσπιτα, μόλις ένα τέταρτο μακριά απ’ το ξενοδοχείο οδικώς. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και το εντυπωσιακό Σπήλαιο του Διρού, αλλά και πολλές ευκαιρίες για ιππασία, ποδηλασία και πεζοπορία.
Η πρώτη στάση που θα κάνουμε, πριν χαθούμε στα στενάκια με τις φραγκοσυκιές, είναι σ’ ένα παραδοσιακό κρεοπωλείο της Αρεόπολης. «Εδώ έχει το καλύτερο κρέας της Μάνης», μου λέει και κάπως έτσι αρχίζω να καταλαβαίνω τι εννοούσε όταν μου έλεγε ότι θέλει για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου της μια σπιτική περιποίηση. Το κρέας που θα φάει ο επισκέπτης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου της, την περιβόητη “Ανερούσα” που φέρει την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια και του Γιώργου Χωραΐτη στο μεσογειακής φύσης μενού της, θα είναι απ’ το τοπικό κρεοπωλείο. Και όχι μόνο το κρέας. Όλα τα μεθυστικά -αν κρίνω απ’ τη Μανιάτικη καρμπονάρα που δοκίμασα- πιάτα του εστιατορίου, που αποτελεί επιλογή όχι μόνο των ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά και πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ξέρουν από καλό φαγητό, είναι φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα που ξεχειλίζουν παράδοση και φρεσκάδα.
Ωραία, θα σκεφτεί κανείς. Που βλέπεις την πρωτοτυπία; Η Ελλάδα είναι γεμάτη ωραία μέρη και εντυπωσιακά ξενοδοχεία που σερβίρουν καλά πιάτα στο εστιατόριο τους κι έχουν δεκάδες γραφικούς προορισμούς σε απόσταση αναπνοής. Κι όμως. Όταν επισκέπτεσαι το “Πέτρα και Φως” νομίζεις ότι ο χρόνος σταματά εκεί. Απομονωμένο στη νότια πλαγιά του Ταΰγετου, με μια μοναδική θέα στον κόλπο του Οιτύλου, αυτά τα παραδοσιακά καταλύματα από πέτρα λουσμένη στο φως, γεννούν μέσα σου μια μοναδική ησυχία. Ενώ η πληρότητα τη μέρα που το επισκέφτηκα άγγιζε το 100%, αισθανόσουν μια γοητευτική μοναξιά. Σαν όλοι να είχαμε άτυπα ορκιστεί να τηρήσουμε μια ιδιαίτερη σιωπή, η οποία κυρίευε την ατμόσφαιρα με τον ίδιο βαθμό επιβολής που φέρνει μαζί του ένα τσουνάμι ή μια μεγάλη έκρηξη.
Το πρωί, το μόνο που είναι ικανό να σε ξυπνήσει είναι μια ηλιαχτίδα που θα τρυπώσει απ’ το παράθυρο. Θα ξυπνήσεις ανακουφισμένος και θα βγεις στο μπαλκόνι για να πάρεις την πιο δυνατή πρώτη εικόνα της ημέρας: Το φως που πέφτει στη θάλασσα και κάνει τα νερά του κόλπου που απλώνει μπροστά σου να λαμπυρίζει. Έπειτα, οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου είναι πολλές. Πρωινός καφές στην τραπεζαρία με τη μεγάλη τζαμαρία, μια δροσιστική βουτιά στην πισίνα που αν τη δεις από μακριά είναι σαν κομμάτι της θάλασσας ή ένα χαλαρωτικό spa στο “Ioni Spa”, το μοναδικό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.
Τελικά, το “Πέτρα & Φως” είχε τον καλύτερο αρχιτέκτονα. Την ίδια τη φύση.

Info:

Πέτρα & Φως Boutique Hotel and Spa
Οίτυλο Μάνης – Τηλ.:  +30 27330 54050 | +30 27330 52915 | +30 6944660913

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου