31.8.18

ΗΠΑ-Συρία: Σε 24 ώρες… 380 cruise και Tomahawk από 70 πλατφόρμες, με εμπλοκή Κρήτης

Μεγάλο παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα της περιοχής Ιντλίμπ στη Συρία και όλα δείχνουν ότι εάν δεν βρεθεί ένα νέο
σημείο ισορροπίας, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι ακόμα και δραματικές. 


Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Αμερικανοί, το καθεστώς Άσαντ, Ρώσοι και Τούρκοι, κυρίως και δευτερευόντως ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, κάνουν τα δικά τους βήματα στη σκακιέρα, ενώ η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας είναι ορατή.

Στις τελευταίες εξελίξεις,
η Ρωσία επιμένει ότι ισλαμιστές μαχητές, κυρίως της Αλ Νούσρα, ετοιμάζουν προβοκάτσια χρήσης χημικών όπλων, μια ενέργεια που θα επιχειρηθεί να φορτωθεί στις δυνάμεις του Άσαντ και θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ και τον συμμάχων τους στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι παρόμοιο σενάριο έχουμε δει πολλές φορές στη Συρία με ακριβώς την ίδια εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, οι Ρώσοι έθεσαν υπόψη των Αμερικανών τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι μυστικές τους υπηρεσίες και κατά τη Μόσχα τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι ετοιμάζεται προβοκάτσια.

Την ίδια στιγμή, ρωσικές επιμένουν ότι οι Αμερικανοί είναι κοντά στη λήψη απόφασης εξαπόλυσης ενός ακόμα μαζικού στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή χρειάζονται μόλις 24 ώρες προετοιμασία για να εξαπολύσουν ένα μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που θα αποτελέσει «απάντηση» σε ενδεχόμενη χρήση χημικών, την οποία… προκαταβολικά, η μια πλευρά προσπαθεί να τη φορτώσει στην άλλη! Συνολικά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μόλις 24 ώρες οι ΗΠΑ θα έχουν έτοιμους για χρήση 380 πυραύλους cruise και Tomahawk, από 70 πλατφόρμες εκτόξευσης παντού στη Μέση Ανατολή!

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ο ρόλος της Κρήτης μέσω της βάσης της Σούδας θα είναι για μια ακόμη φορά κομβικός. Μόνο που αυτή τη φορά είναι λίγο αμφιλεγόμενο υπέρ ποιου θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει…

Για να κινητοποιούνται οι Ρώσοι, λογικά σημαίνει ότι το πλήγμα θα έχει σαν στόχο το καθεστώς Άσαντ και τις δυνάμεις του. Αυτό όμως, την ίδια στιγμή θα σήμαινε ότι σε έναν τουλάχιστον βαθμό θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Τουρκίας!

Με απλά λόγια δηλαδή, ίσως οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να προσφέρουν «καρότο» στους Τούρκους επιχειρώντας στη χειρότερη να προκαλέσουν ρήγμα στη σχέση Άγκυρας – Μόσχας και στην καλύτερη να κατορθώσουν να προσελκύσουν ξανά στη «δυτική συμμαχία» τους Τούρκους!

Οι οποίοι όμως Τούρκοι με τη σειρά τους, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πλήξουν τη «νέα συμμαχία» με τη Μόσχα, με τις δυο πλευρές να συνομιλούν διαρκώς. Ο τουρκικός Τύπος σε σημερινά δημοσιεύματα, κάνει λόγο για νέα τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και Χουλούσι Ακάρ.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι θα συμφέροντα των δυο πλευρών στο Ιντλίμπ αποκλίνουν σοβαρά… αλλά και ότι σε τέτοιες οριακές καταστάσεις όπου καταβάλλεται προσπάθεια διατήρησης πολύ λεπτών ισορροπιώνόπου κανείς δεν θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος, το δέλεαρ να προσπαθήσει κάποια πλευρά να επηρεάσει προς όφελός της την «εξίσωση» με τη χρήση του «στρατιωτικού εργαλείου», είναι ισχυρό και η «εκτροπή» μια ισχυρή πιθανότητα…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου