1.9.18

Τι ψήφισαν οι Έλληνες για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε εχθές πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε εφέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. 
Εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.
Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.
Η ηλεκτρονική διαβούλευση, που διεξήχθη από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, έλαβε 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις από τα 28 κράτη μέλη, τον μεγαλύτερο αριθμό απαντήσεων που έλαβε ποτέ σε οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση της η Επιτροπή. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το 84% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λήξης της εξαμηνιαίας αλλαγής ώρας. Πώς ψήφισαν οι Ευρωπαίοι Η ηλεκτρονική έρευνα ζητούσε τις απόψεις των Ευρωπαίων, κυρίως σχετικά με τη συνολική εμπειρία τους όσον αφορά την αλλαγή ή την προτίμησή τους έναντι των κύριων εναλλακτικών λύσεων (δηλαδή διατήρηση του σημερινού συστήματος αμετάβλητου ή κατάργηση του για ολόκληρη την ΕΕ).
Οι δημόσιες διαβουλεύσεις αποτελούν ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για να αξιολογήσει την πολιτική της, παράλληλα με άλλα στοιχεία όπως οι επιστημονικές μελέτες. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν μια παλιά παράδοση ρυθμίσεων αλλαγής ρολογιού, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή από την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του ’70. Από τη δεκαετία του 1980, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε σταδιακά νομοθεσία σύμφωνα με την οποία όλα τα κράτη μέλη θα συμφωνούσαν να συντονίσουν την αλλαγή ώρας και να τερματίσουν τα διαφορετικά εθνικά χρονοδιαγράμματα. Από το 1996, όλοι οι Ευρωπαίοι αλλάζουν το ρολόι τους κατά μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Σκοπός των κανόνων της ΕΕ δεν ήταν η εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος στην ΕΕ, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων, ιδίως για τους τομείς των μεταφορών που προκύπτουν από την ασυντόνιστη εφαρμογή των αλλαγών ρολογιού κατά τη διάρκεια του έτους. Στη διαβούλευση συμμετείχαν όλα τα κράτη με τη Γερμανία να σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής: 3,79% του πληθυσμού. Ψηλά βρέθηκε και η Αυστρία με 2,94% ενώ ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 1,78%. Συντριπτικά οι Γερμανοί ψήφισαν να εγκαταλειφθεί το μοτίβο αλλαγής ώρας με ποσοστό που φτάνει στο 84%. Το ρεκόρ αρνητικών ψήφων έδωσαν οι βορειότερες χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία. Πώς ψήφισαν οι Έλληνες Σχετικά μικρή ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων καθώς η χώρα μας σημείωσε ποσοστό συμμετοχής 0,34%.
Οι Έλληνες ψήφισαν να διατηρηθεί το μοτίβο αλλαγής ώρας αν και η διαφορά ήταν μικρή. Συγκεκριμένα, το 56% δήλωσε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.


Protagon.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου